By May 22, 2013

Tumor mozga

Po tegobama koje izazivaju, tumori mozga i u lobanji razlikuju se od tumora u drugim organima i tkivima. Zbog toga što se razvIjaju u čvrstom koštanom omotaču, svaki corast njihove zapremine dovodi do poremećaja odnosa u lobanjskoj duplji i do povećanja normalnog pritiska moždane tečnosti.

Tumori mozga i ostali tumori u lobanji mogu se razviti neposredno od moždanog tkiva, opni ili kostiju lobanje, ili se posredno, metastazom, naseliti iz kakvog drugog organa.

Podela tumora na dobroćudne (benigne), one koji rastu samo na jednom mestu, i zloćudne (maligne), koji se brzo raseljavaju i na druge organe, kod ovih tumora se u znatnoj meri menja. Zbog pritiska koji vrše, tim pre ako se razvijaju u blizini po život važnih centara, dobroćudni tumori mogu biti isto toliko opasni po život koliko i tzv. zloćudni tumori.

Tumor mozga

Simptomi

Znaci tumora mozga i ostalih tumora u lobanji mogu biti opšti i specijalni.

Opšti znaci odražavaju povećanje pritiska moždane tečnosti namoždano tkivo. Najčešći od ovih znakova je glavobolja. Glavobolja je opšta, ređe je glava osetljiva na mestu koje odgovara tumoru. Za razliku od obične glavobolje (neurotična glavobolja,usled preteranog pušenja, premorenosti, alkohola, lošeg varenja, itd.), glavobolja kod ovih, tumora je trajna i pojačava se pri. pokretima glave ili ,tela. Bolesnik brzo uvidi ovu zavisnost pa glavu drži u naročitom (prisilnom) položaju, u kome glavobolju lakše podnosi.

Uz glavobolju se javlja povraćanje, koje nije posledica poremećaja u želucu, već pritiska na centre u mozgu. Nezavisno je od uzimanja hrane, često se javlja izjutra ili posle podizanja, pomeranja glave i tela!

Povećani pritisak u lobanjskoj duplji dovodi do smetnji vida. Vidni nerv strada usled povećanog pritiska moždane tečnosti. Slabljenje vida može uzeti velike razmere i, ukoliko se tumor ne odstrani, dovesti do slepila.

Kao opšti znaci tumora mozga i ostalih tumora u lobanji mogu se javiti epileptični napadi, usporen puls, duševna pometenost.

Specijalni znaci tumora ukazuju na njegovb sedište. Oduzetbst pojedinih delova tela, smetnje u govoru, vidu ili sluhu, pokazuju da je njihov centar u mozgu oštećen ili razoren tumorom. Kod tumora čeonog režnja, ali i kod drugih tumora sa bržim rastom, kod. bolesnika dolazi često do psihičkih promena’ (neuviđavnost, ponekada uznemirenost, zbunjenost, promenljivo raspoloženje), koje mogu ličiti na neko duševno oboljenje.

Lečenje

Lečenje tumora mozga spada u nadležnost stručnjaka. Pravovremeno odstranjivanje pristupačnih tumora može dovesti do potpune rehabilitacije bolesnika njegova radna i opšta sposobnost se ne smanjuju. Kod zloćudnih tumora, pored operacije sprovodi se i zračenje.

Važno je napomenuti da su bolesnici kod kojih je operacijom otvarana lobanja, kao i oni kod kojih je usled pada ili udara došlo do prskanja lobanjskih kostiju i oštećenja moždanog tkiva, vrlo (patološki) osetljivi na alkohol. Najmanja količina alkohola može dovesti do teških promena, do epileptičnih napada, ili prolaznih psihičkih promena. Oštećen mozak ne podnosi ni najmanje količine alkohola. U takvim slučajevima neophodno je izbegavanje čak i onih pića koja važe kao bezopasna (pivo, male količine slatkih pića sa alkoholom, itd.).


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Nervna oboljenja

Comments are closed.

shared on wplocker.com