By August 2, 2013

Promena klima je odlična terapija za lečenje bolesti i celokupno zdravlje

Promena gradske klime i odlazak na planinu je najbolja terapija za lečenje mnogih bolesti. Čist vazduh je ključan za naše zdravlje.

Pored temperature, čistoće i sastava vazduha, oblačnosti, sunčanosti i stanja vetrova, atmosferskog elektriciteta i kišovito- sti, lečeše vksinskom klimom deluje u prvom redu promenom atmosferskog pritiska. Od tog pritiska zavisi izmena vazduha u plućima, krvni pritisak, rad srca, izmena tvari u organizmu i oksidacija krvi. Ne treba zaboraviti da ta klimatska mesta deluju i lepotom svojih predela, izgledom, florom (šume, parkovi. vrtovi, li vade), zabavnim mestima, komforom i društvenim životom (nekome su potrebniji mir i usamljenost, a drugima društvo i razonoda), kao i mogućnostima za izlete, sunčanje, kupanje itd.

Kod visinskih klimatskih mesta razlikujemo: visokoalpshu (preko 1.200. m nadmorske visine), alpsku (od 800 do 1.200 m nadmorske visine), subalpsku (od 200 do 800 m) i nizijsku klimu.

promena klike i zdravlje

NIZIJSKA KLIMA deluje umirujuće, te se može preporučiti nervnim bolesnicima. Podnose je vrlo dobro i oni koji imaju procese na plućima. Mesta na morskoj obali mogu se u tom slučaju koristiti u toku zime, dok su mesta obrasla šumom pogodnija za vreme letnjih meseci (Vrnjačka Banja, Koviljača, Bukovička Banja, Brestovačka Banja, Varaždinske Toplice itd.).

SUBALPSKU KLIMU imaju sledeća  mesta na našim prostorima: Bled, Bohinjsko Jezero, Bohinjska Bistrica, Dobrna, Fruška gora, Gozd Martuljak, Ilica, Mojstrana, Ohrid, Ozren, Plitvička jezera, Ribarska Banja, Rudnik i dr.

Ova klimatska mesta dobro čine bolesnicima od neurastenije, lakše psihoneuroze, nervoze srca, povišenog krvnog pritiska, lakše arterioskleroze i lakših srčanih mana. Mogu se preporučiti i radi oporavka posle preležanih bolesti i dolečivanja smirenih oblika plućne tuberkuloze, hroničnog bronhitisa, malokrvnosti, slabokrvnosti, zamora usled težeg fizičkog ili intelektualnog rada, a naročito onim bolesnicima koji žive u nizijskoj klimi (Vojvodina, morska obala).

ALPSKU KLIMU imaju Divčibare, Han-Pijesak, Mariborska Koča, Kranjska Gora, Jezersko, Kremna, Pale, Partizanske Vode itd. U ova mesta treba da idu oni koji boluju od Bazedovljeve bolesti, fizičke iscrpenosti, izlečene tuberkuloze, lakših oblika šećerne bolesti, bronhijalne astme, lakših katara organa za disanje, zamorenosti usled teškog rada, malokrvnosti posle krvarenja ili posle bolesti.

VISOKO ALPSKU KLIMU imaju Goč, Jahorina, Julijske Alpe, Karavanke, Kruševo, Crno jezero, Pokljuka, Frišaufova Koča, Pohorje i druga mesta. Preporučuje se istim bolesnicima kojima je preporučena alpijska klima ako imaju dovoljno sposobnosti za prilagođavanje (aklimatizaciju), a isto tako i onima koji inače žive u mestima sa većom nadmorskom visinom.

Treba naglasiti da pri određivanju mesta za oporavak, letovanje ili lečenje treba uzeti u obzir visinu na kojoj bolesnik živi, i tu visinu odbiti od visine klimatskog mesta. Na taj način dobije se prava razlika u nadmorskoj visini, pa se uticaj promene boravka u neku ruku menja.

Dužina boravka u ovim klimatskim mestima određuje se prema prirodi bolesti i opštem stanju organizma. Obično boravak traje od 1 do 3 meseca. Za vreme boravka u planinama od prvorazrednog su značaja hrana i san. Hrana treba da bude pojačana, vrlo kalorična i bogata u vitaminima, jer sve bolesti koje se leče zavise od jačine hrane. San treba da bude produžen, odnosno da zbir sati ležanja i spavanja iznosi bar deset časova dnevno.

Pored toga, na lečenje utiču i redovne šetnje u prirodu, bez velikog zamaranja, a u izvesnim slučajevima i sunčanje, kupanje i gimnastika.


Tags:, , , , ,
Posted in: Banjsko lečenje

Comments are closed.

shared on wplocker.com