By June 5, 2016

Prirodni lekovi protiv opadanja kose

Svako od nas se nekada u životu susretne sa problemom gubljenja ili opadanja kose. Iako je problem prisutniji kod muškaraca, neretko pogađa i žene kojima je lepa i bujna kosa i te kako važna.

Dok je kod muškaraca alopecija uglavnom u vezi sa genetskom predispoziijom i posledica delovanja hormona, kod žena uzroci gubljenja kose mogu biti vrlo različiti. Gubljenje i opadanje kose kod žena može biti uslovljeno hormonskim disbalansom, menopauzom, stresom, godinama, primenom nekih lekova… To ipak ne treba mešati sa prirodnim ciklusom obnavljanja kose gde periodično kosa opada , ali se i sama brzo obnavlja.

Naravno da, ako smo slabu u redju kosu nasledili, malo toga možemo da uradimo u smislu porasta broja vlasi, ali možemo mnogo da uradimo na poboljšanju kvaliteta kose.

Na tržištu je za svakodnevnu negu kose , odnosno za pranje, prisutan ogroman broj šampona i regenaratora kao i maski. Svi oni se u poslednje vreme sve više obogaćuju nekim prirodnim sastojcima. Ipak, činjenica je das u neki od njih agresivni u smislu prisustva jakih hemijskih sastojaka. Osobe koje imaju osetljivu kožu glave, posebno su rizična grupa.

protiv opadanja kose

Na sreću, u skoro svakoj kuhinji, postoje sastojci koji mogu da pomognu i budu više nego dobri domaći preparati protiv opadanja kose. O tome, mnogo više znaju naše bake koje su za negu kose koristile razne čajeve, biljna ulja, orahov list

Pre nego što vas uputimo u mogućnosti prirodne nege kose, najpre da navedemo neka osnovna pravila za adekvatnu negu kose.

– Nemojte prati kosu preterano toplom vodom jer ona isušuje kosu.- Primenjujte blage šampone za pranje kose.
– Trudite se da smanjite masnoću kose, jer to utiče na brzinu rasta dlaka i perut.

– Pre pranja kosu dobro se očešljajte jer posle pranja kosaje osetljivija na oštećenja i krzanje.

– Mokru kosu posle pranja nemojte trljati peškirom nego samo umotajte u peškir da polako upije vodu.
– Kad god je moguce kosu sušite prirodnim putem i izbegavajte fen.

-Pre svakog pranja kose, koren blago izmasirajte.

-Ako kosu morate sušiti fenom, smanjite temperaturu i držite fen što dalje od kose.

-Što manje koristite prese i električne uvijače jer oni ubrzavaju cvetanje kose.

Prirodna sredstva protiv opadanja kose

Najpoznatiji prirodni lek protiv opadanja kose je beli luk koji se koristi zajedno sa komovicom.

U 2 dl komovice ubacite 5-6 rasečenih na pola čenova belog luka i pustite da odstoji 4 do 5 dana. Posle toga, tokom najmanje nedelju dana, ovako dobijeni losion svakodnevno utrljavajte u koren kose. U daljem period, losion stavljajte na kosu tek par sati pre pranja kose, tokom dužeg vremenskog perioda.

Malo prijatniji miris imaju kopriva, orahovo lišće i lavanda.

Nekoliko sati pre pranja kose utrljajte u koren kapi od koprive ili ulje od lavande i oraha. Posle pranja, kosu isperite čajem od kamilice ili koprive. Možete koristiti i vodu koju ste napravili kuvanjem listova limuna. Sam limun kao plod, odnosno njegov sveže cedjeni sok, dobar je za utrljavanje u koren kose i teme ako patite od peruti i premasne kose. Limunov sok takodje blago posvetljuje kosu i posebno je preporučljiv za plavuše.

Kako biste suzbili perut koja takodje utiče na gubljenje kose – preporučljiv je lovorov list. Prokuvajte 1 l vode i ubacite jednu šaku izlomljenog lovorovog lista. Kada se ohladi, procedite tečnost i njom isperite kosu posle pranja. Kosu potom umotajte u peškir i ostavite da deluje oko jedan sat, posle čega kosu treba isprati samo mlakom vodom.

Jabukovo sirće je već klasika u nezi kose. Pošro uspostavlja zdravu pH ravnotežu kože glave, ovo sirće je posebno lekovito.

Nakon pranja kose, isperite je vodom u koju ste dodali jabukovo sirće, u odnosu 10:1 (na 1 litar vode 1 dl sirćeta). Nemojte brinuti za miris sirćeta jer će on skroz ispariti kad se kosa osuši.

U šampon možete dodati neka biljna lekovita ulja kao što su ulje čajevca, gavez ulje ili ulje ruzmarina. Ta ulja uništavaju gljivice na koži glave koje su šest uzrok pojave peruti. Možete u koren kose utrljavati i arganovo ulje – dva puta sedmično, jer to ulje reguliše lučenje sebuma.

Maska za masnu kosu:

Čičkovo ulje posebno je pogodno za one koji gube kosu usled njenog preteranog mašćenja.

Pomešajte kašiku čičkovog ulja, jedno žumance i nekoliko kasika limunovog soka. Nanesite masku na kosu, pokrijte folijom i ostavite da deluje oko 20 minuta. Operite potom kosu blagim šamponom.

Ricinusovo ulje je poznato po tome što ubrzava rast kose. Jedino je ulje koje prodire direktno u vlas kose i tako je hidrira. Ovo ulje je idealno za one koji imaju slabu i retku kosu. Dovoljno je da pre svakog pranja kose, koren izmasirate ovim uljem. Ricinusovo ulje možete stavljati in a krajeve kose kako biste sprečili njeno krzanje.

Banana takodje može biti blagotvorna za slabu kosu. Dobro ispasirajte jednu bananu, pa dodajte 1 kašiku meda i malo mleka. Ravnomerno nanesite ovakvu na kosu i ostavite da deluje 30 minuta pa potom operite kosu.

Glina: Za negu kose koja je sklona opadanju najbolje je koristiti zelenu glinu. Ona je bogata mineralima i vrši detoksikaciju kose čime je čini sjajnom i lepršavom. Prah od gline lagano u keramikoj posudi izmešajte sa vodom i tim šamponom perite kosu dok ne osetite poboljšanje.

Bosiljak: Ova biljka je posebno blagotvorna za kosu. Možete od bosiljka i ruzmarina napraviti malo jači čaj i time prati kosu ili ih možete koristiti u vidu eteričnih ulja kojima ćete masirati teme i koren dlake.

Vinova loza

Zarežite lozu i stavite posude ispod i sačekate da se napune tečnošću koja curi iz loze. Ona je bez mirisa i bež boje. Najbolje je da je koristite svežu. Utrljate na teme i na dlaku i ostavite da deluje neko vreme. Kuru ponavljajte dva puta na dan a postupak ponavljajte 10 dana. Sok vinove loze zaustavlja opadanje kose i smanjuje perut.

Hmelj (pivo) – Pivo je bogato vitaminom B, posebno zbg hmelja koji sadrži. Beživotna kosa će dobiti sjaj ako pre pranja u koren utrljate pivo. Takodje, pivo možete koristiti i po celoj dužini kose kako biste dlake potpuno nahranili potrebnim vitaminima. Sličan efekat ima i kvasa koji možete pomešati sa maslinovim ulje, i tako koristiti kao masku.

Važnost ishrane

Osim spolja, na vašu kosu možete uticati i “iznutra”. Vodite računa o zdravoj ishrani, koristite više voća i povrća a ako je neophodno, možete uzimati in eke suplemente koji utiču na kvalitet kose. Na tržištu se mogu naći brojni preparati i kapsule kao i šumeće tablete sa tom namenom. Ti preparati obično sadrže gvoždje, bakar, cink, folnu kiselinu, vitamine B kompleksa. U svakom slučaju, ako je problem opadanja kose dugotrajan i dolazi do drastičnog gubljenja vlasi, javite se lekaru jer možda je posredi neki poremećaj ili oboljenje u vezi sa kojim je opadanje kose jedan od simptoma.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com