By June 5, 2016

Borov med – lekoviti prirodni preparat protiv kašlja

Pravi borov med potiče iz Sibira. Ovaj dragoceni prirodni lek, specifične tamne boje, stvara se u vidu rosnih kapi na borovim iglicama u predelima Zapadnog Sibira. U Srbiji, usled klimatskih uslova i neprisutnosti insekata koji su potrebni za nastanak ove lekovite smole na iglicama četinara, med se pravi od borovih iglica ili izdanaka četinara. Najpoznatiji su borov med sa Kopaonika i sa Zlatibora.

Poznata su lekovita svojstva i samog boravka u borovoj šumi po disajne organe ali i po opšte zdravlje. Pupoljci bora poseduju posebnu lekovitost i bogat su izvor lekovitih materija koje se na različite načine mogu koristiti za ublažavanje kašlaj i tegoba sa gornjim disajnim putevima kako kod odraslih tako i za decu. Nije ni čudo što se borov med sve češće koristi kao lek kod pomenutih poremećaja i bolesti. Borov med je dobar za sledeća stanja: za bronhitis, otežano disanje i astma.

Borov med

Ovaj domaći, napravljeni i potpuno prirodni lek pomaže za ublažavanje kašlja, kod bolova u grlu, lakšeg iskašljavanja sekreta. Deca ga zbog prijatnog ukusa i arome rado konzumiraju a nakon nekoliko dana, lakše tegobe trebalo bi da nestanu.

Sirup i med od mladih izdanaka bora osim za med, koriste se i za pravljenje nekih melema koji pomažu u jačanju imuniteta i drugih problema sa zdravljem.

Koje četinare je najbolje koristiti?

U različitim podnebljima koriste se različite vrste borova, smreka ili jela. Ipak, iskusni travari će Vam reći da je najbolje koristiti sledećih 5 vrsta : beli bor, običnu smreku, crnu smreku, običnu jelu ili planinski bor . Svaki od ovih četinara ima specijalno preporučenu dozu koju treba primeniti u pripremi meda, sirupa ili melema.

Kako brati izdanke četinara?

Ako sami hoćete da napravite svoj lek od četinara, važno je da znate kako da seza o dobro pripremite. Beru se jedino mladi izdanci, koji se onda obavezno peru i suše. U odnosu na to da li pravite med ili sirup, koristićete prirodni med ili šećer. Naravno, u tradicionalnoj medicini naših krajeva postoji bezbroj različitih recepata za brojne zdravstvene probleme. Mi nudimo jedan od jednostavnijih recepata za pripremu borovog meda:

Na proleće kada jela i bor počnu da puštaju mladice, isecite ih i poređajte u teglu. Red mladica jele pospite sa dve kašike šećera i ređajte tako dok ne napunite teglu. Na kraju, zatvorite teglu i ostavite da odstoji. Nakon nekog perioda, obično je to 20 dana, primetićete da kreće da se stvara med. Teglu nije potrebno držati na svetlu, odnosno na suncu. Tada možete uzimati po jednu kašičicu vašeg meda ujutru i naveče sve dok tegobe sa disanjem traju. Ovako napravljen med najbolje je potrošiti za godinu dana. Napomena: Umesto šećera, možete koristiti med.

Borove izdanke nemojte brati u parkovima u gradu ili pored puteva. Najbolje je da u potragu za izdancima krenete dalje od naseljenih mesta.

Na višim nadmorskim visinama, izdanci će kasnije biti spremni za berbu i to je obično mart, april, maj i jun. Berite samo mlade izdanke. Operite ih i sušite.

Pošto se pod imenom bor, u različitim krajeima zovu različite vrste borova, smreka pa i jela, većina travara najčešće u receptima koristi pet vrsta porodice bora. To su: beli bor, obična smreka, crna smreka, obična jela i planinski bor.Ovaj fantastični prirodni lek poznat je u nekoliko varijanti, tako da se on može napraviti i od svetlo-zelenih iglica smreke i jele. Na 40 grama iglica, ide jedan kilogram kvalitetnog meda. Borove iglice posle pranja dobro osušite a potom ih kuvajte u vodi oko 15 minuta. Pošto šerpu sklonite sa vatre, ostavite je da odstoji 24 sata. Nakon toga, tečnost treba procediti kroz gazu. U nju dodajte med pa ostavite da odstoji sve zajedno još oko par nedelja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Preparat od borovih iglica sa medom je prirodni preparat bogat važnim karotenima i C vitaminom. Efikasan je u slučaju nazeba, prehlade i kod lečenja skrobuta. Neki travari ga preporučuju i za lečenje rana i ginekoloških problema.

Posebno je preporučljiv u slučaju pada imuniteta ili tokom oporavka kod dužih bolesti, kada organizmu vraća snagu i elan. Borove iglice se primenjuju najbolje odmah posle branja jer sa njihovim stajanjem, gubi se deo lekovitog dejstva. Ovakav med je prilično jak preparat i ne treba preterivati sa njegovom primenom. Za preventivu, dovoljna je i jedna kašika meda u tri nedelje. U slučaju respiratornih infekcija, može se uzimati dva, tri puta na dan.

Borov med u trudnoći i kod dece

Starijoj deci, borov med od iglica se može davati ali je preporuka da se najpre posavetujete sa pedijatrom.

Med od borovih iglica u trudnoći i tokom dojenja nemojte da koristite bez prethodnog dogovora sa doktorom.


Tags:, , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com