By December 1, 2023

Šargarepa – kako je gajiti i koji su sve zdravstveni benefiti ovog povrća?

Šargarepa, naučno poznata kao Daucus carota, jedno je od najpopularnijih i najsvestranijih povrća na svetu. Omiljena zbog svoje slatke, hrskave teksture i živopisne narandžaste boje, šargarepa nije samo ukusna već je i neverovatno hranljiva. 

U ovom tekstu pokazaćemo kako da uzgajate šargarepu u vašoj bašti i udubićemo se u brojne zdravstvene prednosti koje su povezane sa konzumiranjem ovog korenastog povrća.

Gajenje šargarepe

Šargarepa se relativno lako uzgaja i može uspevati u različitim klimatskim uslovima. Bilo da imate prostranu baštu ili samo mali balkon, možete gajiti ovo hranljivo povrće uz odgovarajuće znanje, opremu i negu.

Obezbedite neopodnu opremu

Pre nego što se upustite u proces uzgajanja šargarepe, obezbedite svu neophodnu opremu za sadnju, zalivanje i slično. Informišite se o tome šta vam je sve za to neophodno i istražite ponudu kako biste osigurali da se za održavanje vašeg vrta koriste najpovoljniji alati za baštu koji istovremeno ne manjkaju u kvalitetu.

Izbor prave sorte

Šargarepa dolazi u različitim oblicima, veličinama i bojama, od klasične narandžaste do ljubičaste, pa čak i bele. Izaberite sortu koja odgovara vašim željama i uslovima uzgoja. Neke popularne sorte šargarepe uključuju Tušon, Gurman, Amsterdam i Nantes.

Priprema tla

Šargarepa preferira dobro drenirano, rastresito tlo sa dobrom plodnošću. Uverite se da u tlu nema kamenja i grumenja kako biste sprečili deformisanje šargarepe. Dopunite zemljište kompostom ili organskom materijom da biste poboljšali njegovu teksturu i plodnost.

Sadnja šargarepe

Šargarepa se može uzgajati iz semena ili iz rasada. Ako sadite iz semena, posejte ih direktno u baštensku gredicu, na udaljenosti od oko 5-6 cm. Seme šargarepe je sićušno, pa pazite da ih ne posadite preblizu. Ako koristite sadnice, pažljivo ih presadite da ne biste oštetili korenje.

Sunčeva svetlost

Šargarepi je potrebno puno sunca, što znači da bi trebalo da dobije najmanje 6-8 sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Uverite se da odabrana lokacija za sadnju ispunjava ovaj zahtev.

Zalivanje šargarepe

Održavajte tlo konstantno vlažnim, ali ne preplavljenim. Šargarepi je potrebno redovno zalivanje da bi se pravilno razvila. Budite oprezni da ne preterate sa zalivanjem, jer to može izazvati truljenje korena.

Proređivanje

Kada sadnice šargarepe narastu na oko 5-7 cm u visinu, proredite ih uklanjanjem viška biljaka, ostavljajući prostor od oko 6 cm između svake preostale šargarepe. Ovo pomaže šargarepi da naraste do svoje pune veličine bez konkurencije.

Đubrenje

Šargarepa ima koristi od izbalansiranog đubriva, posebno onog sa većim sadržajem kalijuma. Đubrivo nanosite štedljivo, jer previše azota može dovesti do prekomernog rasta lišća na račun razvoja korena.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Šargarepa može biti podložna štetočinama poput muva i bolestima poput pepelnice. Koristite organske metode suzbijanja štetočina i održavajte dobru higijenu bašte da biste minimalizovali ove rizike.

Berba

Šargarepa je obično spremna za berbu 70-80 dana nakon sadnje. Nežno ih izvucite iz zemlje, pazeći da ne oštetite korenje. Šargarepu možete ubrati ranije za manje, nežne šargarepe ili ih ostaviti duže u zemlji za veće.

Zdravstveni benefit šargarepe

Sada kada smo pokrili osnove uzgoja šargarepe, hajde da istražimo izuzetne zdravstvene prednosti konzumiranja ovog povrća. Ono što je kod šargarepe interesantno je to što, za razliku od većine povrća, ona ne gubi svoje fitonutrijente u procesu kuvanja.

Bogata hranljivim materijama

Šargarepa je odličan izvor esencijalnih vitamina i minerala. Posebno su bogati vitaminom A, koji je ključan za održavanje dobrog vida, zdrave kože i jakog imunog sistema. Šargarepa takođe sadrži vitamin C, vitamin K, kalijum i vlakna.

Antioksidativna svojstva

Šargarepa je puna antioksidansa, kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin. Ova jedinjenja pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i štite vaše ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Poznato je da antioksidansi smanjuju rizik od hroničnih bolesti i unapređuju opšte blagostanje.

Poboljšan vid

Šargarepa se često povezuje sa promovisanjem dobrog vida, i to sa dobrim razlogom. Beta-karoten, vrsta vitamina A koji se u šargarepi nalazi, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Pomaže u sprečavanju noćnog slepila i starosne makularne degeneracije.

Zdravlje srca

Sadržaj kalijuma u ​​šargarepi pomaže u regulisanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, vlakna u šargarepi mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, što dodatno utiče na zdravlje srca.

Zdravlje digestivnog trakta

Šargarepa je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u varenju i promovišu zdrava creva. Konzumiranje hrane bogate vlaknima poput šargarepe može sprečiti zatvor i podržati uravnotežen mikrobiom.

Upravljanje težinom

Uprkos svojoj prirodnoj slatkoći, šargarepa ima relativno malo kalorija, što je čini odličnim izborom za one koji žele da kontrolišu svoju težinu. Vlakna u šargarepi pomažu da se osećate sito, smanjujući iskušenje da se prejedate.

Zdravlje kože

Vitamini i antioksidansi u šargarepi doprinose zdravoj i blistavoj koži. Oni mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja uzrokovanih UV zracima i čak mogu usporiti proces starenja. Šargarepa takođe ima pozitivan efekat i na estetski izgled kože jer pospešuje dobar ten.

Prevencija raka

Antioksidansi u šargarepi, posebno beta-karoten, povezani su sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka. Redovna konzumacija šargarepe može pomoći u zaštiti od raka pluća, dojke i debelog creva.

Podrška imunom sistemu i hidratacija

Šargarepa je prepuna hranljivih materija koje podržavaju vaš imuni sistem. Vitamin C, posebno, pomaže telu da se bori protiv infekcija i bolesti.

Šargarepa ima visok sadržaj vode, što može doprineti vašim dnevnim potrebama za hidratacijom. Adekvatna hidratacija je neophodna za opšte zdravlje.

Šargarepa je svestrano povrće koje nudi i kulinarske i zdravstvene prednosti. Bilo da ih uzgajate u bašti ili kupujete u prodavnici, uključivanje šargarepe u vašu ishranu može doprineti boljem opštem zdravlju. 

Od poboljšanog vida do zdravlja srca i prevencije raka, hranljive materije i antioksidansi koji se nalaze u šargarepi čine ih neverovatnom namirnicom koju vredi dodati u svoje svakodnevne obroke.


Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Unutrašnje bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com