By June 16, 2021

Nega i zaštita kože nakon izlaganja suncu

Sezona godišnjih odmora i sunčanja je stigla i svi su jedva dočekali da se odmore i predahnu. Iako smo nakon meseci provedenih u zatvorenom i sa ograničenim kretanjem jedva dočekali da se malo ugrejemo i opustimo, ne treba zaboraviti na pravilnu negu kože u ovom periodu. Kako nije svačija koža ista i ne reaguje na sunčanje na isti način, tako se mogu desiti određene promene na koži koje će uticati na pojavu crvenila ili čak malih plikova. Zato je potrebno posvetiti se pravilnoj nezi kože na vreme i znati kako postupati u raznim situacijama u sezoni pred nama.

Dubinsko čišćenje kože

Ukoliko želite da sačuvate preplanulost kože, potrebno je da se nakon sunčanja istuširate i to isključivo hladnom vodom. Ovo se preporučuje kako bi se podstakla bolja prokrvljenost i kako bi se zadržala boja na vašoj koži. Takođe, nakon izlaganja visokim temperaturama, prijaće vam da se malo osvežite, a poznato je da se smena tople i hladne temperature preporučuje kako bi se i telo oporavilo. Ukoliko koristite preparate za sunčanje, pogotovo one koji su naročito masni, potrebno je da tokom tuširanja koristite blage pilinge i gelove koji nisu previše intenzivni kako vam ne bi oštetili kožu.

Šta kada dođe do opekotina?

Ponekad mislimo da nam još par minuta sunčanja duže neće škoditi i kako nikada do tada nismo izgoreli. Ipak, ponekad upravo tih nekoliko trenutaka pravi razliku između preplanulosti i opekotina i rezultati umeju da stvore otoke i plikove po koži koji nimalo nisu prijatni. Opekotine se uglavnom leče prirodnim preparatima ili mešavinama biljaka – od aloje vere do raznih hladnih obloga od jogurta. Pored toga, prirodni melemi su najbolji način da izlečite kožu i ublažite bolove te vodite računa da ih uvek imate u ličnoj apoteci.

Reagujte na promene na koži

Usled velike izloženosti UV zracima postoji mogućnost da dođe do raznih promena na koži. Nijedna promena koja nam se učini sumnjivom ne treba da bude zanemarena i potrebno je odreagovati na vreme. Često su u pitanju razne fleke koje nisu opasne i zahtevaju neke blage kreme kako bi se kontrolisale. Sa druge strane ukoliko imate mladeže koji su na vidnom mestu i ne želite da rizikujete sa stalnim štetnim zracima kojima ste izloženi prilikom sunčanja, potrebno je da se opredelite za rešavanje ovog problema. U slučaju da želite da se osigurate da neće doći do ozbiljnih bolesti, proces koji uključuje jednostavno uklanjanje mladeža vam omogućava bezbrižan boravak na visokim temperaturama bez bojazni da će doći do neke promene.

Perutanje kože

Kao posledica preteranog izlaganja UV zracima, javlja se perutanje kože koje ume da zahvati veliki deo kože i da ne prestaje da se širi. Ovo se uglavnom javlja na nosu, ramenima i leđima kao najosetljivijim delovima tela. Ukoliko vam se ovo desi, potrebno je da hidrirate kožu kako biste joj vratili vlažnost i elastičnost. Ovo će ujedno i smiriti širenje perutanja i vratiti vašoj koži sjaj i preplanulost. Nakon što se prekine proces perutanja, sačekajte neko vreme pre ponovnog sunčanja kako bi se vaša koža malo oporavila. Prilikom sledećeg sunčanja koristite kremu sa većim UV faktorom kako vam se ne bi ponovila ista situacija.

Sunčevi zraci, ma koliko bili prijatni i poželjni, ponekad umeju da stvore brojne probleme sa kožom zbog čega je potrebno pridržavati se određenih preporuka za sunčanje. Neki od njih se lako leče i saniraju, a za neke je jednostavno potrebno da prođe više vremena. Potrebno je da znate kako da se postavite u svim situacijama kako biste mogli da uživate i opustite se. Povedite računa o svojoj koži pre, tokom i nakon sunčanja kako biste dobili najbolje moguće rezultate. Uz malo brige možete da imate preplanuli ten i da očuvate svoje zdravlje kako vam se ne bi desili problemi sa kožom ili neke ozbiljnije bolesti.


Posted in: Oboljenja kože

Comments are closed.

shared on wplocker.com