By February 11, 2013

Koji su simptomi i uzroci i šta preduzeti kod povraćanja?

Povraćanje je izbacivanje stomačnog sadržaja kroz jednjak i usta napolje. Ono samo za sebe nije bolest, već je posledica ili jedan od znakova (simptoma) neke bolesti ili nenormalnog stanja.

Simptomi – Povraćanje može biti praćeno bolovima u trbuhu, ali ne uvek.
Stomačni sadržaj koji se povraćanjem izbacuje napolje može biti vrlo raznolik. On se najčešće sastoji od manje ili više nesvarene hrane. Uz hranu može biti izmešane i čiste žuči, kao i stomačne sluzi. U povracanju može biti i krvi, čiste ili pomešane sa hranom i ostalim sadržajem. Najzad, u izuzetnim slučajevima, u mešavini sa ostalim sadržajem povracanja može biti i izmeta.

Prisustvo nesvarene ili polusvarene hrane u povracanju ne može nam mnogo pomoći da utvrdimo uzrok povraćanju ili bolest uz koji povraćanje ide kao znak. To isto može se reći za prisustvo žuči ili stomačne sluzi. Međutim, prisustvo krvi, ukoliko se utvrdi da je krv stomačnog porekla, uvek je znak ozbiljne bolesti, najčešće grizlice (čira) ili raka u stomaku. Prisustvo izmeta u povracanju znak je skoro uvek najtežih, obično smrtonosnih oboljenja, kao što su zapušteni slučajevi zavezanih creva, ukleštene kile, povrede creva, itd.

Uzroci – Uzroci povraćanju su mnogobrojni. Oni po učestanosti idu sledećim redom: trudnoća, stomak oštećen pokvarenom hranom, akutno pijanstvo, morska bolest, početak pojedinih akutnih zaraznih bolesti, zapaljenje pluća, malarija, razne operacije, stomačne nervoze, akutno zapaljenje slepog creva, srčani poremećaji, stomačne grizlice (čir),. razna laka stomačna oboljenja, zavezana creva, ukl.eštena kila, rak u stomaku, zapaljenje bubrega, zapaljenje moždanica razni moždani poremećaji, itd.

Iz ovog nabrajanja vidi se da su uzroci povraćanju ne samo mnogobrojnji; i raznovrsni već i da se često nalaze daleko od stomaka, i da, prema tome, za povraćanje nije uvek i samo stomak kriv.

Pri ovako velikom broju uzroka nije ni lekaru uvek lako da se snađe i da brzo utvrdi uzrok povraćanju. Utoliko je to teže za nestručno lice. Zbog toga je neophodno potrebno da se u slučaju po vraćanja, tim pre ako se ono ponovi, zatraži pomoć lekara, jer povraćanje može biti preteča ili znak nekog od mnogih. ozbiljnih. oboljenja.

Treba ipak. imati neka osnovna znanja o tome šta se mora preduzeti u slučaju povraćanja da bi se pomoglo bolesniku, bar dok lekar ne dođe.

U slučaju povraćanja najbolje je, pre svega, staviti bolesnika da leži i ne davati mu ništa niti da jede niti da pije dok ne prestane povraćanje. Njegov stomak treba ostaviti na miru za izvesno vreme,. s tim što kod male dece to vreme ne sme trajati dugo (najviše nekoliko sati). Ako se povraćanje ne ponovi, bolesniku se može u dužim ili kraćim razmacima davati za neko vreme pomalo teja od nane ili po pola šoljice soda-vode. Ali ako povraćanje ne prestane,. ili ako se posle davanja teja od nane ponovi, treba bezuslovno zatražiti pomoć lekara.

Posle povraćanja, ma kakvog porekla ono bilo, na redovnu ishranu ne treba preći ni brzo ni naglo, već polako i postepeno.

Najzad, ima slučajeva kad povraćanje treba izazvati hotimično. Nabrajajući razne uzroke povraćanju videli smo da do povraćanja često dolazi usled toga što je nekom nepodesnom, pokvarenom ili štetnom, a poneki put i otrovnom hranom, alkoholnim pićem ili čim drugim poremećen i oštećen stomak. Jasno je da povraćanje u tim slučajevima znači, u stvari, zaštitu i odbranu ne samo stomaka već čitavog organizma, i da takvo povraćanje ne treba sprečavati, već ga treba i olakšati, a ukoliko se nije već pojavilo, i izazvati.

Povraćanje je najlakše izazvati stavljanjem prsta duboko u usta (do iza resice) i golicanjem resice i zadnjeg dela ždrela. Ako stomak treba što pre i što potpunije osloboditi stetnog sadržaja, bolesniku se posle povraćanja da-da popije dve-tri čaše vode, pa se onda izazove povraćanje. To deluje skoro kao da mu je stomak ispran. Pri tom treba voditi računa o tome da za osobe sa slabim srcem povraćanje predstavlja veliki napor, i da zbog toga, kad god je moguće, takve osobe treba prštedeti od povraćanja. Međutim, mnogo puta je bolje i zamoriti slabo srce nego ostaviti u stomaku sadržaj koji organizmu i srcu može naneti više štete nego izazvano povraćanje.


Comments are closed.

shared on wplocker.com