By February 13, 2013

Zašto se javljaju grčevi mišica i šta je dobro raditi kod pojave grča?

grcevi 12Grč, ili kramp, je nenamerno, naglo i bolno skupljanje mišića, najčešće u listu noge. Grč obično ne traje dugo, ali se mnogo puta u kraćim ili dužim razmacima ponavlja. Veoma je neugodna pojava. Javlja se najčešće kao posledica zamora mišića posle napornog marša ili dugog stajanja. Grčevi se javljaju i kod nekih bolesti, kao što su trbušni tifus, kolera, srdobolja, grip, šećerna bolest, arterioskleroza, trovanje hranom, kod nekih žena za vreme trudnoće itd.

Kod osoba kod kojih grčevi učestaju treba pregledati krv i mokraću, izmeriti temperaturu, krvni pritisak, itd.

Grč se može otkloniti promenom položaja noge, masažom ili hodanjem. Lečenjem uzročne bolesti sprečava se ponovna pojava grča.

Uzimanje vitamina C, B1, B2 I PP vrlo povoljno deluje na prestanak pojave grčeva.

Mnogo teža je pojava grča u prstima šake kod nekih osoba, poznata pod imenom profesionalni grč, koji se javlja kod osoba koje pišu rukom, kucaju na mašini, rade na telegrafu, sviraju u klavir ili rade prstima neke druge poslove. Uzrok ovoj vrsti grčeva je duže ponavljanje jednog istog pokreta kod nervno predisponiranih osoba. A uzrok im može biti i premorenost. Lečenje se u ovom slu- čaju sastoji u odmoru, u povremenom korišćenju prstiju i za drugu vrstu rada i u sporijem tempu rada. Poneki put se i vrsta rada mora promeniti. Uzimanje navedenih vitamina preporučljivo je i za lečenje ovih grčeva.


Tags:, , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com