By February 18, 2013

Herpes

Izvesne osobe vrlo su osetljive na izbijanje osipa poznatog pod imenom herpes. Izbijanje ovog osipa je u većini slučajeva praćeno opštom malaksalošću. Zbog te malaksalosti, kao i zbog toga što se ovaj osip često javlja prilikom nekih grozničavih stanja (malarija, zapaljenje pluća, zarazno zapaljenje moždanica itd.), u narodu se za osobu kod koje se ovakav osip pojavi kaže da joj je „izbila groznica“.

Herpes 65

Herpes se javlja najčešće oko usta na licu i na polnim organima. Osip se sastoji iz po nekoliko grozdasto grupisanih malih okruglih plikova, rasutih po pocrveneloj koži. Posle dva-tri dana ovi plikovi prsnu, koža ispod njih postane malo zapaljena, a preko plikova se uhvate krastice koje se za 8 do 10 dana zaleče ne ostavljajući iza sebe nikakav trag.

Kod osetljivih osoba herpes se, češće ili ređe, ]avlja u toku celog života. Kod žena se javlja ponekad uz menstruaciju.

Herpes sam za sebe nije nikakvo ozbiljno oboljenje. Uzročnik mu je zasad nepoznat. Verovatno je u pitanju neki virus koji osetljive osobe nose, po svoj prilici, stalno u sebi i koji u izvesnim momen tima, povoljnijim za njegov razvoj, izaziva pojavu herpesa.

Leči se vrlo jednostavno. Obolelo mesto pere se dva-tri puta dnevno alkoholom ili rastvorom cinkovog sulfata 0,5 na 100 i potom pospe cinkovim oksidom izmešanim sa talkom u srazmeri 1:4 Stavljanjem alkoholnih obloga na mesto gde, prema subjektivnom utisku, treba da izbije herpes može se poneki put sprečiti njegovo izbijanje.


Tags:, , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com