By February 20, 2013

Krv u pljuvački

Ispljuvavanje krvi nije uvek lako razlikovati od povraćanja krvi. Šta je od toga dvoga, treba lekar da utvrdi. Međutim, radi opšte orijentacije morao bi ipak svako znati da bar grubo razlikuje ispljuvavanje od povraćanja krvi.

Ispljuvavanje krvi praćeno je, pre svega, kašljem. Pred ispljuvavanje krvi bolesnik oseća izvesnu toplinu u grudima i grebuckanje u grlu sa nadražajem na kašalj i, zatim, ukus krvi u ustima. Dalje, on se pre ispljuvavanja krvi već žalio na kašalj ili na neke promene na plućima. Najzad, ispljuvana krv najčešće je svetlocrvene boje i penušava. Za razliku od toga, povraćanje krvi nije praćeno kašljem, mada je i to mogućno ako se .bolesnik povraćajući zagrcne ili ako je istovremeno i plućni bolesnik. Pred povraćanje krvi bolesnik oseća muku, gadi mu se, i pre toga već se žalio na bolove u stomaku, imao je teškoće u vezi sa varenjem itd. Povraćena krv nije čista, već izmešana sa stomačnim sadržajem, često sa ostacima hrane, obično je crna i nije penušava, već usirena.

Krv-u-pljuvacki-756

Naravno, u pogledu ovih znakova može biti i odstupanja. Nijedan od njih nema apsolutnu dijagnostičku vrednost. Ali oni mogu ipak korisno poslužiti kao osnova za razlikovanje ispljuvavanja krvi od povraćanja krvi, i treba ih poznavati.

Ispljuvana krv može biti poreklom iz usta, nosa ili ždrela, ali u 11 od 12 slučajeva ispljuvavanje krvi praćeno kašljem dolazi iz pluća ili od srca.

Ispljuvavanje krvi iz pluća najčešće je posledica tuberkuloze pluća. Zato svaki put kada se ne vidi jasno poreklo ispljuvane krvi, treba misliti na tuberkulozu pluća, tim pre ako je ispljuvavanje bilo praćeno kašljem. Ispljuvavanje krvi usled. tuberkuloze pluća može biti i sasvim neznatno i može se brzo samo zaustaviti, eventualno i ponoviti; Ali ispljuvavanje krvi usled tuberkuloze pluća može biti i smrtonosno.

Može se dogoditi da komadić zgrušane krvi, kao posledica srčane mane ili slabosti srca, zapuši neku od arterija, obično manjih, i izazove ispljuvavanje krvi iz pluća. Uzrok ispljuvavanju krvi može biti, isto tako, i anevrizma aorte u slučaju prekida.

Ispljuvavanje krvi može da nastane i usled povrede grudnog koša ili usled nekih drugih netuberkuloznih oboljenja pluća ili dušnika (rak, proširenje bronhija itd.).

Ispljuvavanje krvi uzbuđuje i plaši, sasvim opravano, bolesnika i njegovu okolinu, i lekar se najčešće odmah poziva radi ukazivanja pomoći. Ali dok lekar ne dođe, ne pregleda bolesnika i ne da savet šta da se radi, bolesniku treba ukazati izvesnu pomoć. Treba, pre svega, znati, naročito sada, u uslovima savremenih medicinskih mogućnosti, da ispljuvavanje krvi, čak i kada sigurno dolazi iz pluća, ne mora obavezno biti praćeno opasnošću po život, i u tom smislu treba bolesnika umiriti i okuražiti. Zatim, bolesnika treba staviti u postelju da leži malo podignute glave i grudi i davati mu da pije slanu vodu i da s vremena na vreme proguta parče leda. Bolesnik mora da bude miran. Ne sme da govori, a ni njemu ne treba bez potrebe i mnogo govoriti.


Tags:, ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com