By February 26, 2013

Oboljenje aortinih zalizaka

Aorta odvodi krv iz leve komore u čitavo telo. Ukoliko se zalisci koji se nalaze na mestu gde ona izlazi iz srca ne sklapaju potpuno, vraća se krv iz aorte u srce, i na taj način se smanjuje količina krvi u velikom krvotoku. Da bi se taj gubitak nadoknadio, dolazi do pojačanja srčanog mišića i leve komore.

zalisci aorte 567

Ovo se javlja mnogo češće kod muškaraca nego kod žena, i to ponekad kao prirođena bolest, mnogo češće kao posledica zapaljenja endokarda, reumatične groznice, a naročito usled nedolečenog sifilisa.

Razvoj bolesti vrlo je spor. Znaci su slični kao i kod većine srčanih oboljenja: otežano disanje i lupanje srca, lice bledunjavo- žućkaste boje itd. Najjasniji znak je kucanje svih potkožnih arterija, koje je najvidljivije na slepoočnicama i pri dnu vrata.

Pošto je bolest neizlečiva i sklona polaganom razvoju i pogoršanju, potrebna je stalna zdravstvena kontrola i miran i uredan život bez velikih napora i briga. Bolesnici treba da izbegavaju upotrebu. alkohola i duvana. Hrana treba da bude lakša, sa dosta šećera, više mlečna i biljna, neslana ili sa vrlo malo soli. Upotrebu lekova može da odredi samo lekar.

Ponekad dolazi do kombinovanog oboljenja aortnih i mitralnih zalistaka, a može doći i do suženja aortnog otvora, ili do oboljenja ostalih srčanih otvora ili zalistaka;. no te su bolesti znatno ređe, po svojim znacima ne razlikuju se od već pomenutih srčanih mana, a i lečenje je gotovo isto, te ih nije potrebno posebno- opisivati.

Nijedna od opisanih srčanih mana nije izlečiva, pa one, prema tome, iziskuju stalnu negu i gotovo besprekidno lečenje. Stanje bolesnika umnogome zavisi od stanja srčanog mišića, koji je ili već ranije oboleo, ili je samom srčanom manom opterećen.


Tags:, , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com