By February 28, 2013

Bolesti jezika i usne šupljine

U ustima stalno žive i razmnožavaju se u veoma velikom broju razne vrste mikroba. Neki od njih su saprofiti koji ne izazivaju nikad nikakvo oboljenje ni u ustima ni u telu uopšte. Drugi su saprofiti koji pod uslovima nepovoljnim po telo (nedostatak vitamina, nazeb, ozleđena sluzokoža itd.) mogu da postanu patogeni i da u ustima ili u telu izazovu odgovarajuću bolest. Kod trećih, usta su obavezna ulazna vrata kroz koja oni moraju proći da bi izazvali bolesti čiji su uzročnik. Najzad, razna gnojenja u ustima, naročito na zubima i krajnicima, mogu biti izvor infekcija i komplikacija na drugim organima (srce, bubrezi, zglobovi itd.).

bolesti usne supljine

Najčešća oboljenja usne šupljine su razne vrste zapaljenja sluzokože, zapaljenje krajnika i razna oboljenja zuba.

Zapaljenje sluzokože u ustima može imati kataralan oblik. Sluzokoža je u tom slučaju manje-više crvena i zapaljena, osetljiva na dodir hranom a i inače. Zapaljenje može, zatim, imati ulcerozan oblik. Kod ovog oblika na sluzokoži se, osim navedenih promena, pojave ranice razne veličine, pokrivene gnojem i sluzi.

Pojedine promene na sluzokoži usta (otok, crvenilo, zapaljenje) mogu da se jave i kao propratne pojave nekih stanja ili bolesti, na primer, za vreme trudnoće, zatim, kod nekih krvnih bolesti (hronična leukemija i dr.), kod pojedinih akutnih i hroničnih zaraznih bolesti, kod tuberkuloze, hroničnog zapaljenja bubrega, sifilisa, itd.

Kod dece se, osim ovih oblika zapaljenja, javljaju na sluzokoži i promene u vidu žutosivih jako osetljivih plikova, veličine zrna sočiva, praćene povišenom temperaturom. Ove promene na sluzokoži poznate su pod imenom aftoznog zapaljenja usne sluzokože.

Lečenje – Sve vrste zapaljenja sluzokože usta leče se, pre svega, odstranjivanjem uzroka zapaljenja. U tu svrhu daje se penicilin ili koji drugi antibiotik, ili se daju sulfonamidski preparati. Preporučljivo je ispiranje usta i ždrela toplom slanom vodom (kafena kašika sitne soli na litar vode). Ishrana bolesnika treba da bude kašasta i tečna, uz uzimanje vitamina C. Zube i desni treba obavezno asanirati.

Na jeziku i na usnama mogu se takođe pojaviti oboljenja raznih oblika i prirode. Njihovo lečenje treba da bude takođe uzročno i slično je lečenju oboljenja usne šupljine.

Za lečenje zapaljenja sluzokože usta, ako ne prođe za dan-dva, treba zatražiti savet lekara.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com