By February 28, 2013

Pericarditis – Zapaljenje spoljašnje srčane opne

Srce je pokriveno sa svih strana sa dva lista srčane maramice. Između tih listova nalazi se vrlo mala količina tečnosti, dovoljna da ovlaži listove kako bi za vreme srčanog rada mogli bez trenja kliziti jedan preko drugog. Do zapaljenja spoljašnje srčane opne može doći za vreme raznih. bolesti, kao što su, na primer, tuberkuloza i reumatična groznica, ređe za vreme sifilisa, zapaljenja pluća, zapaljenja bubrega i drugih zaraznih bolesti. Tada nastaje zapaljenje, bilo suvo bilo s vodom, gnojem ili krvlju.

Kod suvog zapaljenja bolesnici se žale na vrlo jake, gotovo neizdržljive bolove iza grudne kosti. I disanje i gutanje postaju bolni. Disanje je obično površno i ubrzano. Vene na vratu nabubre, a lice je bledo.

Zapaljenje srčane opne s vodom nastupa ili posle suvog zapaljenja ili u samom početku. Bolovi su obično blaži, ali je disanje teško i ubrzano, a isto tako i gutanje je vrlo teško. Bolesnik se oseća bolje ako sedi ili leži na visokim jastucima.

Za vreme zapaljenja, kako suvog tako i onog sa vodom, temperatura je povišena, bolesnici su grozničavi, nepokretni i često buncaju.

Ako se pojavi jak bol iza grudne kosti, sa temperaturom i teškim disanjem, treba odmah leći u krevet i pozvati lekara. Lečenje zavisi od uzroka zapaljenja, a najbolje se leči u bolnici. Ponekad treba vodu, gnoj ili krv izvaditi iglom i špricom (punktirati). Posle izlečenja treba duže vreme voditi vrlo umeren život, na lakšoj hrani, bez alkohola i duvana, sa redovnim odmorom i lakšom gimnastikom radi postepenog sticanja radne sposobnosti.

Nedovoljno lečeni slučajevi završavaju sa stvaranjem priraslica srcane maramice.U najvise slucajeva uzrok priraslicama je tuberkuloza,a redje reumatska groznica ili neka druga bolest.

Obično se već u početku javlja otežano disanje, koje, što se bolest više širi, postaje sve teže. Usne pomodre, vratne žile nabubre, jetra otekne, a jave se i otoci na nogama.

Lečenje se sprovodi u bolnici, gde se vrše operacije radi odlepljivanja opni. Pored toga mora se lečiti i bolest koja je prouzrokovala srašćenje (tuberkuloza, reumatična groznica). Neizlečene priraslice razvijaju se u teške srčane mane, koje izazivaju potpunu i trajnu nesposobnost.


Tags:, , , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com