By March 1, 2013

Dilatacija – Proširenje srca

Proširenje srca bez nekog prethodnog oboljenja tako reći i ne postoji. Proširenje nastupa kao komplikacija ili posledica srčane mane, pa se, prema tome, i zaci poklapaju sa znacima postojeće srčane mane.

Pojavljuje se otežano disanje, naročito noću; zatim lakši otok nogu i bolovi ili težina pod grudima zbog povećanja jetre. U slučaju velikog proširenja stanje postaje vrlo teško. Bolesnik sedi u krevetu, izgleda uplašen, disanje je otežano i ubrzano, lice je žućkasto sa ljubičastim pegama, dok su usne modrikaste, vratne vene proširene, trbuh naduven, često pun vode, noge otečene, hladne, modre itd. Bolesnik se žali na bolove u predelu srca, a ponekad i na poremećaje u probavnim organima. Javlja se gubitak apetita, povraćanje i proliv.

Prosirenje-srca

Svaki čovek koji boluje od proširenja srca treba da zna da boluje od neizlečive bolesti i da, uglavnom, samo od njega zavisi da li će svoje zdravlje održavati u podnošljivom stanju.

Za vreme pogoršanja obavezno je ležanje i dijetalna, neslana, mlečna i biljna ishrana, sa dosta šećera i malo tečnosti. Ne treba upotrebljavati nikakav alkohol ni duvan.

Bez odmora u krevetu ne može se zamisliti ni lečenje nč održavanje proširenog srca. Samo oni bolesnici koji vode uredan život, sa dosta odmora i sna, mogu računati na duži život i radnu sposobnost. Lekove, prema vrsti i težini oboljenja, može da odredi samo lekar.


Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com