By March 1, 2013

Oboljenje jednjaka

Jednjak se proteže od ždrela do želuca i nalazi se delom u sklopu vrata, a delom u grudnom košu. Njegov završni deo, kojim prelazi u želudac, nalazi se na prednjoj strani trbuha, levo od srednje linije, u visini rebarnog luka. U predelu vrata i gornjeg dela grudnog koša, pored jednjaka se nalazi dušnik, a u donjem delu grudnog koša, ispred i pored jednjaka nalaze se srce i veliki krvni sudovi. Jednjak je dugačak 22 do 25 sm.

Oboljenje jednjaka 80

Kroz jednjak prolazi hrana na putu iz usta u želudac i svaki poremećaj, svako oboljenje jednjaka odražava se na gutanje. Zbog toga se znaci oboljenja jednjaka obično i primete pri uzimanju hrane od nosno pri gutanju.

Najčešća oboljenja jednjaka su razni oblici zapaljenja, upad stranog tela i rak.
Posebno mesto među oboljenjima jednjaka zauzimaju opekotine izazvane jakim kiselinama i sodom za pranje. Ove opekotine su dosta česte, naročito kod dece, i ostavljaju za sobom veoma teške posledice u vidu suženja jednjaka.

ZAPALJENJE JEDNJAKA
Nastaje obično usled uzimanja zaprljane, inficirane, ali često i usled suviše tople ili suviše hladne hrane. U slučaju zapaljenja bolesnik oseća pri gutanju, naročito tvrde hrane, bol duž čitavog jednjaka. Bolovi pri gutanju nastaju poneki put kao kod stranog tela u jednjaku. Zapaljenje može biti slabije ili jače i, uglavnom, od toga zavisi da li će bolesnik ozdraviti ranije ili kasnije. Za lečenje se treba obratiti lekaru ili preneti bolesnika u bolnicu, a dotle ne davati bolesniku nikakvu čvrstu hranu. Međutim, najbolje je preduzeti mere da do zapaljenja ne dođe. A to znači jesti uvek čistu, dobro očišćenu hranu i izbegavati suviše topla, kao i suviše hladna jela i pića.

UPAD STRANOG TELA U JEDNJAK

Prilično je česta pojava, naročito kod dece. Najčešće su to slučajno progutani predmeti, obično metalan novac, dugme, neki tvrd predmet u hrani (kost i dr.) ili nedovoljno sažvakan zalogaj. Duševni bolesnici progutaju često i razne veće predmete, nesvesni opasnosti koja im od toga preti i ne znajući šta gutaju.

Upad stranog tela u jednjak lako se raspoznaje. Čim se nekom neko strano telo zadrži u jednjaku, naročito ako je ono veće, on se uplaši, počne da se guši i da kašlje, pokušava da povrati. i da prstima izvuče strano telo. Ukoliko telo nije veliko ili svojim oblikom ne izaziva veće bolove, bolesnik se polako smiri, navikne se na strano telo, ali ne može da guta.

Ovakvog bolesnika treba odmah odvesti lekaru ili, što je bolje, u bolnicu. Tamo će se rendgenskim pregledom ili inače utvrditi da li strano telo postoji u jednjaku i na kom mestu, i prema potrebi preduzeti mere da se štipaljkom ili operacijom izvadi.

Strano telo ne sme ostati dugo u jednjaku, jer u tom slučaju bolesnik ne samo što se ne može hraniti već mu strano telo može povrediti jednjak i izazvati gnojenje koje se može i smrću završiti. Manji gladak predmet (metalan novac, dugme ili sl.) obično manje ili više lako prođe kroz jednjak, dospe u želudac i creva i sa izmetom se izbaci napolje. Ukoliko se sličan predmet zadrži u jednjaku, bolesniku se može davati kašasta hrana, sa kojom strano telo siđe u želudac i creva i potom sa izmetom napolje. Ali ako je strano telo ćoškast, šiljat ili hrapav predmet, onda ga mora lekar na podesan način izvaditi. Pri ovome treba znati da pokoji put i nakon silaska stranog tela u želudac ostaje za izvesno duže ili kraće vreme utisak kao da je strano telo još u jednjaku. Ukoliko bolovi u jednjaku traju i pošto je strano telo odstranjeno iz jednjaka, bolesniku ne treba davati čvrstu hranu dok bolovi ne prestanu.

RAK
Dosta je često oboljenje jednjaka. Javlja se kod starijih osoba. Češće kod muškaraca nego kod žena. Prvi znaci oboljenja su teško gutanje hrane, mršavljenje i slabljenje, a zatim bolesnik, no ne svaki, oseća da u jednjaku ili pored njega ima nešto što mu smeta i guši ga.

Lečenje je isključivo hirurško i ukoliko se dijagnoza postavi ranije utoliko je lečenje uspešnije. Zato starije osobe treba čim primete teškoće pri prolazu hrane kroz jednjak da se jave lekaru, tim pre ako se to ponavlja ili duže traje.
Neke vrste raka na jednjaku uspešno se leče redgenskim zracima.


Tags:, , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com