By March 3, 2013

Hronično plućno srce

Plućno srce je hronično oboljenje koje se najčešće javlja kao posledica plućnog emfizema i stare fibrozne tuberkuloze pluća. Kod tih oboljenja dolazi do uništavanja korisnog plućnog tkiva potrebnog za disanje i do zatvaranja sitnih krvnih žilica i kapilara. Usled toga povećava se krvni pritisak u plućnim arterijama, a to postepeno izaziva sve veće proširenje desne srčane komore. u izvesnom broju slučajeva ovo se oboljenje javlja i kao posledica jako iskrivljene kičme (kifoskolioza).

Plućno srce se obično javlja kod starijih osoba koje već dugo boluju od nekog plućnog oboljenja, i retko se sreće pre pedesete godine života.

Važan znak ovog oboljenja je modrilo (cijanoza) lica, ruku i nogu, ali disanje nije naročito otežano. Ovi bolesnici gotovo stalno kašlju i iskašljavaju.

Hronicno-plucno-srce

Što bolest duže traje, modrilo postaje sve izraženije; javlja se zamor i stalna pospanost.

Dok su kod drugih težih srčanih bolesnika ruke i noge obično hladne, a puls izmenjen, kod bolesnika koji imaju plućno srce ruke i noge su tople, a puls ravnomeran i normalne jačine.

U teškim slučajevima javlja se jak otok nogu, voda u trbuhu i plućnoj maramici i otežano disanje. Pošto su u pitanju starije osobe, pored pulmonalnog — plućnog — srca postoji često još neko srčano oboljenje, što može da znatno oteža stanje bolesnikovo.

Pošto je tu reč o bolesti koja nastaje polako i čija se pojava čak može i predvideti, s obzirom na stanje pluća, to protiv ove bolesti treba blagovremeno preduzeti zaštitne mere.

U prvo vreme osnovno je lečenje plućnog oboljenja. Daju se sredstva za iskašljavanje, a u poslednje vreme, u nekim slučajevima, postižu se dobri uspesi i antibioticima. Jasno je da u slučaju tuberkuloze treba primeniti odgovarajuće lečenje.

Srce treba štedeti. Pošto je cirkulacija krvi u plućima otežana, treba izbegavati fizički napor, trčanje i hodanje uzbrdo. Kada se ustanovi srčano oboljenje, korisno deluju lekovi za pojačanje srčgnog rada (digitalis), kao i lekovi za pojačanje mokrenja (teobromin).

Bolesnici koji boluju od plućnog srca nikad ne smeju bez posebnog odobrenja lekara uzimati lek koji sadrži opijum ili morfijum.

Način života i dijeta su isti kao i kod svih ostalih srčanih bolesnika.


Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com