By March 5, 2013

Angina pektoris

Javlja se najčešće kod ljudi koji su navršili četrdesetu godinu života. Krize nastupaju ili za vreme nekog naročitog doživljaja, ili posle fizičkog ili teškog intelektualnog rada, bilo posle jela bilo noću, bez naročitog razloga, obično pre ponoći.

Angina pektoris 566

Simptomi – Nastupi strahovit bol iza grudne kosti, koji se prenosi prema levoj sisi, a nekad i prema drugim delovima grudnog koša. Bol je tako strašan da prisiljava bolesnika da legne ako sedi, da stane ako ide, da ostane nepokretan, bez reči, bled i uplašen. Strah od smrti prati svaku krizu od početka do kraja. Kriza traje obično nekoliko sekundi ili nekoliko minuta. Noćne krize mogu trajati i pola sata. Bol prestane odjednom, kao što je i nastao, a ostaje samo telesni i duševni zamor, sa češćim mokrenjem i podrigivanjem.

Razmak između kriza u početku je duži, ali vremenom one postaju sve češće, tako da se mogu obnoviti ,i više puta u toku jednog dana.

Razlikuju se dva stepena anginozne krize: laka anginozna kriza i teška anginozna kriza (anginozno stanje).

Laka anginozna kriza nastupa najčešće usled nekog telesnog napora ili usled uzrujavanja. U tim slučajevima, naime, dolazi do potrebe za većom količinom krvi u samom srčanom mišiću, a sklero zirani koronarni krvni sudovi nisu u stanju da tu krv dovedu u , dovoljnoj količini. Bol nastaje bilo usled nedostatka krvi u srčanom mišiću bilo usled spazma (grča) koronarnih arterija.

Teška anginozna kriza nastaje kada se jedna koronarna arterija potpuno zatvori, pa usled toga prestane priliv krvi u odgovarajući srčani mišić. Ovakva kriza traje satima, a u izvesnim slučajevima ceo dan ili čak i nekoliko dana.

Bolest je teško izlečiva. Ukoliko su krize češće, utoliko je opasnost po život veća. Potrebno je imati miran i umeren život bez uznemiravanja, bez preterane gurmanske ishrane, bez vina i duvana. Fizički rad treba da bude umeren. Ako je u pitanju sifilis ili bilo koja druga zarazna bolest (srca, bubrega, živaca), potrebno je sistematsko lečenje. Za vreme krize vrlo dobro i brzo deluju kapljice i tabletice nitroglicerina.


Tags:, , , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com