By March 5, 2013

Zapaljenje mokraćne bešike

Jedno od najčešćih oboljenja mokraćnog aparata je zapaljenje bešike. Ono je češće kod žena nego kod muškaraca, zato što je kod žena mokraćni kanal mnogo kraći. (3—4sm) a infekcija obično dolazi odozdo, odnosno spolja.

Postoje akutna i hronična zapaljenja bešike. Uzroci su različiti. Zapaljenje se može pojaviti kod gonoreje (tripera) ako se ista na vreme ne izleči, kod prostatičara sa otežanim ili sasvim onemogućenim mokrenjem (nečist kateter). Najčešći uzročnici su bacili koji krvnim putem dođu u bešiku preko bubrega.i inficiraju bubrežnu karlicu i ureter. Nazeb čini da bešika postane osetljivija za infekciju, ali sam nazeb bez infekcie ne izaziva pravo zapaljenje bešike.

Zapaljenje-mokracne-besike

Kod akutnog zapaljenja bešike mokrenje je često praćeno bolovima, naročito na završetku, kad se bešika isprazni. To može ići dotle da bolesnik mokri svakih 5 minuta, a kada se izmokri, ima osećaj kao da još ima mokraće, dok žene u tom sluča]u kažu da imaju osećaj kao da će im ceo mali trbuh spasti napolje. Mokraća je mutna i često se na kraju mokrenja pokaže i poneka kap krvi.

Bolovi se osećaju u manjoj meri i kad bolesnik ne mokri.
Kod hroničnog zapaljenja nagonjenje na mokrenje je manje učestano i bolovi su znatno slabiji. Obično se oseća da peče u kanalu, a mokraća je više ili manje mutna.

Mokraća je u početku zapaljenja naoko bistra, ali se vrlo brzo zamuti tako da posle nekoliko dana može izgledati kao čist gnoj.

Čim bolesnik primeti ovo oboljenje, treba da se javi lekaru, koji će izvršiti pregled, dati mokraću na analizu i ustanoviti prirodu oboljenja. Pošto se ovo utvrdi, pristupa se lečenju, koje se sastoji u uzimanju lekova, kao što su sulfonamidi ili antibiotici. U izvesnim, slučajevima ispira se bešika i uliva se lek u nju direktno. Topli čajevi, lakša hrana bez začina i alkohola. Termofor u predelu bešike i mirovanje.

Akutno zapaljenje bešike traje 5 do 7dana. Ako se za to vreme ne izleči,. treba misliti na gornje mokraćne puteve, za koje su potrebna komplikovana stručna ispitivanja, što se može vršiti samo u bolnici.

Hronično zapaljenje je dugotrajno i povremeno se pogoršava, ovde se mora tražiti uzrok, koji vrlo često dolazi od drugih organa.


Tags:, , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com