By March 5, 2013

Zapaljenje želuca – katar stomaka

Zapaljenje želuca može biti akutno (nastaje naglo) i hronično. Akutno zapaljenje izazivaju razna trovanja, kao što su soda za pranje, jake kiseline, sublimat, lizol i mnoga druga sredstva, naročito al koholna pića, zatim pokvarena hrana, neispravne konzerve, topla i hladna kao i ljuto začinjena jela, a akutno oboljenje želuca javlja se često i uz neke akutne zarazne bolesti (trbušni tifus, srdobolja, paratifus, šarlah itd.). Za vreme letnjih dana uzrok akutnom zapaljenju želuca su često sir, riba i meso.

Znaci bolesti su: bolovi različite jačine ispod lažičice, muka, gađenje, povraćanje, podrigivanje, suva usta, obložen jezik i neprijatan zadah iz usta.

U slučaju akutnog zapaljenja želuca treba utvrditi uzrok poremećajima, zatim isprazniti i isprati želudac i dati neko sredstvo za čišćenje, najbolje gorku so. Ako je bolesnik usled povraćanja izgubio mnogo tečnosti, treba mu je nadoknaditi davanjem hladnog, zašećerenog čaja. U slučaju jačih bolova ili proliva, pozvati lekara.

Zapaljenje-zeluca-katar

Hronično zapaljenje želuca javlja se, najčešće, kada na želucu dvanaestopalačnom crevu postoji čir ili kada je želudoc izložen stalnom vređanju alkoholom, duvanom, ljutim jelima ili nekim lekovima. Vrlo važnu ulogu u pojavi ovakvih zapaljenja igraju i kvarni zubi zbog kojih se hrana loše vari. Znaci bolesti su isti, samo nešto blaži, kao i kod akutnog zapaljenja.

Osnovica lečenja sastoji se u otklanjanju svih onih činilaca koji stalno draže želudac, u prvom redu, u izbegavanju alkohola i duvana. Zatim, hranu treba dobro žvakati. Ona ne sme biti ni suviše topla ni suviše hladna, i treba je uzimati češće a u manjim količinama — obrocima. Suviše masna jela treba izbegavati, a jake začine, ren, papriku i luk treba izbaciti iz ishrane. Grubo voće i povrće nije dobro za ovakav želudac. Preporučljivo je uzimanje lako svarljivih mesa (seckanih, svežih), mladog sira, svežeg maslaca i kajmaka, pirea, testa, kompota i mleka. U slučaju povećane kiseline može se preporučiti i banjsko lečenje (Vrnjačka Banja,Rogaška Slatina).


Tags:, , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com