By March 6, 2013

Spušten želudac (stomak)

Čvrst trbušni zid održava kao kakav dobar, širok pojas sve trbušne organe pa i želudac na njihovom normalnom, poirodnom mestu. Međutim, kada trbušni zid oslabi, usled opšte slabosti ili inače, ili kada se rastegne, naročito kod žena za vreme trudnoće, trbušni organi počnu da gube svoje normalno ležište u trbuhu i da se spuštaju. No na spuštanje trbušnih organa deluju i drugi uzroci, kao što su neuredna ishrana, preterano uzimanje hrane odjedanput, rđavo varenje, neuredno pražnjenje creva, preterana mršavost itd.

“Svaki od trbušnih organa može, manje ili više, da se spusti sa svog mesta, ali je ta pojava najčešća kod želuca, jer je on najveći trbušni organ, koji svoj obim naizmenično menja i koji u trbušnoj šupljini zauzima jedno od najviše položenih mesta. Spušten želudac je često u isto vreme i proširen., Sa želucem su obično spušteni i ostali trbušni organi.

Spusten-zeludac-67

Znaci spuštenog želuca su: osećaj ispunjenosti i težine u trbuhu, rđavo i sporo varenje, podrigivanje, pospanost itd. Bolesnici su obično nervozni, boje se da jedu i slabe. Rendgenski se odmah vidi da je želudac izdužen i spušten ispod svog normalnog položaja. Jačina poremećaja ne ide uvek uporedo sa stepenom u kome je želudac spušten. Neki bolesnici podnose lakše spušten želudac, drugi teže.

Lečenje spuštenog želuca traje duže i bolesnik treba da ima za to strpljenja. Radi lečenja ovog oboljenja treba delovati, s jedne strane, na trbušni zid, s druge strane, na sam želudac i, naposletku, na čitav organizam, naročito na nervni sistem.

Na trbušni zid se može uticati na dva načina. Njega treba jačati gimnastikom, savijanjem tela napred i nazad, na jednu i drugu stranu i podizanjem opruženih nogu u ležećem ili stojećem stavu. Zatim, oslabljen trbušni zid može se ojačati spolja, nošenjem podesnog pojasa koji treba da bude širok i tako podešen da trbušne organe podiže nagore.

Na spušteni želudac može se povoljno delovati urednom ishranom i uzimanjem umerene količine hrane, bez mnogo tečnosti, dobrim žvakanjem, urednim pražnjenjem creva itd. Ponekad dobro čini i uzimanje vode sa malo šećera ili bez šećera, našte srca, u nekoliko navrata na pola sata razmaka.

Na nervni sistem se deluje opštim jačanjem organizma i uzimanjem umirujućih sredstava koja lekar bude propisao.

No, u borbi protiv spuštenog želuca najvažnije su mere predohrane. U tom smislu treba na prvom mestu uticati na decu da raznim vežbama, plivanjem i drugim sportovima što bolje ojačaju svoj trbušni zid, zatim, treba ih navikavati na urednu i umerenu ishranu, na redovno pražnjenje creva itd. Žene treba za vreme trudnoće da nose prema savetu lekara pojas, koji će im pridržavati rastegnuti trbušni zid i uvećan trbuh. Na taj način može se u .znatnoj meri smanjiti broj obolelih sa spuštenim želucem.


Tags:, , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com