By March 8, 2013

Zapaljenje žučne kese

Ovo zapaljenje može da bude akutno ili hronično. Akutno zapaljenje nastaje odjedanput. Praćeno je dosta visokom temperaturom i bolovima ispod desnog rebarnog luka. U isto vreme javljaju se poremećaji u želucu i crevima, sa povraćanjem i gađenjem na hranu, naročito masnu. Hronično zapaljenje ne nastaje naglo i nije nikad tako jako, bolovi su blaži, a temperatura je jedva primetna ili nije uopšte povišena.

Pošto je zapaljenje žučne kese po svojim znacima vrlo slično zapaljenju slepog creva, to je najpametnije da se za lečenje potraži savet lekara.
U toku zapaljenja hrana mora biti dijetalna, bogata ugljenim hidratima, kojih ima u povrću, testu, grizu, kompotima i voćnim sokovima. Može se jesti obrano mleko, sir, kao i meso koje nije masno (jagnjeće, teleće, pileće), pečeno na žaru ili kuvano. Začini su zabranjeni, a takođe mast, prerađevine od mesa, alkohol i kafa.

Zapaljenje-zucne-kese

Od lekova se daju male količine gorke ili karlebadske soli, i neki drugi lekovi. U slučaju akutnog zapaljenja vrlo dobro deluje penicilin, kao i neki drugi antibiotici, a u slučaju hroničnog zapaljenja banjsko lečenje u Vrnjcima. Stolica mora biti stalno uredna.

U cilju predohrane od ponovnih zapaljenja, osobe koje su bolovale od zapaljenja žučne kese ili koje imaju hronično zapaljenje moraju se pridržavati dijete koje se pridržavaju bolesnici za vreme akutnog zapaljenja odnosno lečenja, i moraju energično lečiti svaku infekciju od koje obole.


Tags:, , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com