By March 10, 2013

Kako treba da izgleda normalna mokraća

Kao što pluća prilikom disanja oslobađaju krv štetnih gasova, tako bubrezi oslobađaju krv štetnih rastvorenih ili čvrstih materija i prekomerne vode.

Mokraća je tečnost koja se iz krvi iscedi kroz bubrege. Količina mokraće zavisi od količine popijene tečnosti i tečnosti unete u organizam u hrani. Zdrav čovek izbaci dnevno prosečno litar i po mokraće. Njen sastav zavisi od načina ishrane, sposobnosti bubrega i opšteg zdravstvenog stanja.

Kako-treba-da-izgleda-normalna-mokraca

Sastav i neke osobine normalne mokraće:
količina za 24 sata od 1000 do 1600g
boja žuta, bistra;
talog posle stajanja pahuljast ili nikakav;
reakcija kisela;
specifična težina 1015—1020 g;
organskih materija 30—40 g;
neorganskih materija 15—25 g.

Svaka promena u količini, boji i sastavu mokraće može da bude znak neke bolesti, ali ne uvek bubrežne, pošto i druga opšta oboljenja izazivaju pojavu raznih materija u mokraći, te se čak ustanovljavanjem prisustva tih materija može približno, a ponekad i tačno, odrediti vrsta i stepen oboljenja (šećerna bolest, oboljenja jetre i žuči, trudnoća itd.).

U normalnoj mokraći nema ni belančevine ni šećera, a ima:
ureje 25—-30g;
mokraćne, kiseline 0,5—0,8 g;
kreatinina 0,9—1,5g;
kreatina 0,5—1,0g;
indikana 0,01—0,02g,

kao i drugih materija. Povećanje ili smanjenje tih materija u. mokraći može da posluži za ustanovljavanje izvesnih bolesti bubrega ili druge prirode. Ne treba zaboraviti da izgled i boja mokraće ne govore uvek tačno o stanju bolesnika i da i najbistrija mokraća može da sadrži belančevinu, šećer i druge materije, čak i čestice gnoja i krvi.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com