By March 11, 2013

Virusno zapaljenje pluća

U poslednjih dvadesetak godina, tj. od kako se zapaljenje pluća leči antibioticima, primećeno je da na neka zapaljenja ovi lekovi ne deluju. Ispitivanjem se ustanovilo da ova zapaljenja ne izazivaju pneumokoke i druge obične zarazne klice, već još mnogo sitni]a živa bića – virusi.

Virusna zapaljenja pluća javljaju se najčešće zimi i s proleća, tj. u vreme kada je otpornost organizma smanjena. Primećeno je, takoće, da ova vrsta zapaljenja nastupa posle nazeba i pothranjenosti.

Virusno zapaljenje pluća javlja se i u toku ili posle nekih zaraznih bolesti. Nisu retke epidemije ovog zapaljenja u internatima ili kasarnama, što dokazuje da je reč o zaraznoj bolesti, a ne o bolesti koja dolazi zbog nazeba. Bolest se prenosi direktno, kapljicama koje bolesnik izbacuje iz usta ili iz nosa pri kašljanju, kijanju i govoru.

Virusno-zapaljenje-pluca-76

Za razliku od pravog zapaljenja,koje izazivaju pneumokoke,virusno zapaljenje pluća nastupa postepeno, a vreme od časa zaraze do pojave bolesti može da iznosi i do tri nedelje.

Znaci bolesti su glavobolja, kašalj, malaksalost, gubitak apetita, promenljiva temperatura i znojenje. Glavobolja je jaka i uporna, a kašalj u početku suv, naporan i u napadima. Nešto kasnije javi se gnojavo-sluzavi ispljuvak. Temperatura obično nije visoka.Bolesnik se žali na bolove u prsima koji su najjači izaiza grudne kosti. Nisu retki bolovi i lomljenje u kostima i zglobovima, koji se javljaju i kod gripa.

Bolest može da traje nekoliko dana ili nekoliko nedelja, a oporavak je duži nego kod običnog zapaljenja pluća.

Bolesnik mora da leži, po mogućnosti sam u sobi, jer mu je potreban mir.
Jela treba da budu laka, tečna, sa dosta voća i druge vitaminozne hrane. Dobro je bolesniku davati lake čajeve, mineralnu vodu, pa i običnu vodu u dovoljnoj količini.

Preporučuje se laka masaža nogu, ruku i leđa, kao i menjanje položaja u postelji radi poboljšanja cirkulacije.

Penicilin, a takođe i plisulfan i drugi sulfamidi, ne deluju na ovu bolest. Donekle koriste neki drugi antibiotici, koji uglavnom sprečavaju razmnožavanje pneumokoka i drugih zaraznih klica, te na taj način olakšavaju stanje.
lekari obično preporučuju uzimanje većih količina vitamina C(Ce) i B (Be).

Predohrana od ove bolesti sastoji se, u prvom redu, u čuvanju od bolesnika koji boluju od virusnog zapaljenja pluća. Takođe se preporučuje čuvanje od nazeba, kijavice i gripe.


Tags:, , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com