By March 12, 2013

Srčana oboljenja u trudnoći

Srcana-oboljenja-u-trudnociZa vreme trudnoće događaju se u telu svake trudnice veoma značajne promene. Zdrava žena ove promene lako podnosi, ali to nije slučaj ako trudna žena ima neko oboljenje srca ili bubrega.

Kod svih žena, usled povećanja materice, dolazi do podizanja dijafragme i izvesnog pritiska na pluća i srce. Isto tako, povećana materica vrši pritisak i na mokraćovode, što može da dovede do oticanja nogu i do pojave belančevine u mokraći.

Ako neka trudnica boluje od srčane mane, obično su u pitanju posledice reumatične groznice, a ređe povećanje krvnog pritiska, nasleđena srčana mana ili degeneracija srčanog mišića.

Ima mnogo žena koje su rodile više dece iako imaju srčanu manu. Danas se smatra da lakša srčana mana nimalo ne ometa trudnoću, odnosno da žene sa lakšim oboljenjem srca mogu bez opasnosti po sebe nositi i rađati decu — razume se, pod određenim uslovima higijenskog života i pod nadzorom lekara.

Međutim, nije isti slučaj i kada je reč o ženama koje boluju od teže srčane mane, jer trudnoća kod njih može da dovede do komplikacija, koje se kasnije ne mogu izlečiti. Ove žene treba da se čuvaju da ne ostanu u drugom stanju, a ako zatrudne, treba da traže prekid trudnoće.

Ne treba posebno naglašavati da trudnica koja ima neko srčano oboljenje mora biti stalno pod nadzorom lekara, Pažnja je naročito potrebna ako se pojavi i održava otok na nogama ili belančevina u mokraći.

Vrlo je važno održavanje dijete, kao i preduzimanje svih drugih mera za rasterećenje srca (izbegavanje teškog rada i zamora, redovan odmor posle jela i dovoljno spavanje, potpuno ostavljanje alkohola i duvana). Trudnica mora da bude pod stalnim nadzorom lekara i da sluša njegove savete u svakom pogledu, jer je to jedini siguran način da izbegne komplikacije i normalno rodi.


Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com