By March 12, 2013

Uvećana prostata

Prostata je muška polna žlezda. koja se nalazi priljubljena uza sam prstenasti mišić mokraćne bešike i oko zadnjeg dela mokraćnog kanala. Ima oblik, i veličinu manjeg kestena. U poznije doba života, oko 50-te do 60-te godine, ta žlezda se poveća i naraste u težini od 30do preko 300 grama.

Usled uvećanja samog organa, ovo oboljenje deformiše mokraćni hanal, izduži ga i iskrivi, suzi i podigne naviše zajedno sa mokraćnom bešikom, te ne dopušta da se bešika potpuno isprazni pri mokrenju.

Kod adenoma prostate nastaje u početku često mokrenje, kako danju tako i noću, a naročito posle ponoći. Bolesnik ustaje 2—3 puta noću, počne da mokri, i to sa naprezanjem, ponekad i sa bolom. Mlaz je mlitav. Kasnije, mokrenje je češće, a pražnjenje bešike sve teže: izbacuje se sve manje mokraće, a u bešici zaostaje mokraća u sve većoj količini. Bešika se sve više rasteže i mišići postaju sve mlitaviji, tako da se dođe do stadijuma kada mokraća odlazi napolje bezvoljno i stalno kap po kap. Takvi bolesnici stalno traže da im se kateterom pušta mokraća.

Uvecana-prostata-67

Pri čestom puštanju mokraće kateterom može se uneti infekcija u bešiku i pored brige o čistoći pri radu, a usled zastoja mokraće nastaje taloženje soli u bešici te se lako stvara kamen.

Adenom prostate može se vremenom degenerisati u rak, zbog čega je preporučljiva operacija čim se utvrdi dijagnoza.

Kada se bolesnik koji je prešao pedesetu godinu žali na često mokrenje, naročito noću, i na teškoće pri mokrenju, a mokraća mu je bistra, treba da se javi lekaru. koji će lako utvrditi da li postoji ili ne uvećana prostata.

Lečenje se sastoji. u operaciji, ali ako opšte zdravstveno stanje bolesnika to ne dopušta, preporučuje se pražnjenje bešike kateterom jedanput, a kod onih koji ne mogu mokriti, dvaput dnevno, ili da im se stavi stalan kateter, koji treba menjati svakog trećeg ili četvrtog dana.

Dijeta: izbegavati začine, ljutu papriku, staru goveđinu i hranu koja nadima creva, kao i alkoholna pića. Upotrebljavati više belo meso, i to samo o ručku, zatim, razno povrće, kuvano i pečeno testo i razne čajeve. Voditi računa o urednoj stolici.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com