By March 14, 2013

Povišen krvni pritisak

Kad god maksima pređe preko 140mm živinog stuba, smatra se da postoji povišenje krvnog pritiska. Minima može da poraste zajedno sa maksimom,to jest preko 70mm, ali može i da ostane normalna. Kod starijih osoba dozvoljava se da krvni pritisak iznosi toliko koliko imaju godina + 100 (npr. čovek od 70 godina može mmati 70 + 100 = 170). Povišenje krvnog pritiska može biti prolazno, naglo ili trajno.

Prolazno povišenje krvnog pritiska nastaje od varenja hrane, straha, umora, hladnoće, vrućine, nadmorske visine, žučnog napada i sl. Ovo povišenje nema naročiti značaj i iznosi 180/100 mm.

Povisen-krvni-pritisak-76

Naglo povišenje pritiska iznosi obično preko 200/140 mm . Puls postane tvrd, napet kao žica. Javlja se vrtoglavica, zujanje i zvonjenje u ušima, a ponekad i padavica.

Naglo povišenje krvnog pritiska obično brzo prestaje, a s tim i svi ti znaci. Ukoliko je usled naglog povišenja pritiska nastalo krvarenje u mozgu, uzetost se polagano popravlja. Pošto se krize .mogu ponoviti, stanje ovakvih bolesnika je .vrlo ozbiljno.

Stalno povišenje pritiska nastaje obično kod starijih osoba, od 45. do 70. godine, ali može da nastupi i pre 30. godine. Od pritiska boluju češće muškarci nego žene. Uzroci koji izazivaju povišenje krvnog pritiska su mnogobrojni, ali nisu u potpunosti razjašnjeni i dokazani. Smatra se da na povišenje krvnog pritiska utiče gurmanska ishrana, preterano zamaranje, nezadovoljstvo u životu, buran život, upotreba alkohola itd.

Hronično oboljenje bubrega vrlo često izaziva povišenje krvnog pritiska. I neke zarazne bolesti, kao šarlah, tifus, tuberkuloza itd., mogu ponekad izazvati hipertoniju. Vrlo često krvni pritisak raste i kod osoba koje boluju od nervnih bolesti. Gotovo kod svih stalnih hipertoničara postoji zakrečenje krvnih žila (arterioskleroza).

Povišenje krvnog pritiska u nekim slučajevima ne izaziva nikakve poremećaje, dok u drugim poremećaji nastaju odjednom, a u trećim postepeno, što zavisi ne. samo od visine pritiska već, i od uzroka bolesti i stanja u kojem se nalaze bubrezi, srce, arterije i dr.

Visina krvnog pritiska može da se menja iz dana u dan, pa i u toku istog dana, ali se obično kreće oko iste visine i ne menja se mnogo. Bolesnici se žale na teškoće u glavi, naročito posle jela, na glavobolju u potiljačnom predelu, koja je obično najjača ujutro, i na zaboravnost. Javlja se zujanje i zvonjenje u ušima, nesanica, nervoza, nesvestica. Obično se misli da su hipertoničari debeli i rumeni; međutim, mnogi su, naprotiv, mršavi i bledi.

Obično se bolest razvija postepeno. Mogu nastati i poboljšanja, koja su obično prolaznog karaktera. Vremenom se svi znaci pogoršavaju, tako da na kraju bolesnici postaju neizlečivi. Naročito je dosadna glavobolja, zatim zujanje u ušima, slabljenje sluha i vida, kao i zaboravnost.

U najgorim slučajevima usled pucanja otvrdnulih krvnih sudova nastaje krvarenje u mozgu. Ako je krvarenje lako i kratkotrajno, može nastati samo prolazna uzetost leve ili desne strane tela; ali ako je krvarenje obilnije, uzetost ostaje trajna, a ako je veoma obilno, nastupa smrt.

Visoki krvni pritisak opterećuje srce, i to naročito levu komoru i aortu. Nastaje proširenje aorte i leve srčane komore i slabljenje srčanog mišića, što izaziva osećaj gušenja. Ako pritisak krvi počne da pada bez lečenja, obično naglo, to je znak opasnog slabljenja srca, pa se prema tome treba upravljati.

Pošto je hipertonija trajna i gotovo neizlečiva bolest, potrebno je da se krvni pritisak održava u što je moguće normalnijim granicama, a to se postiže umerenim životom, dijetom i lekovima. Treba se odreći obilnih obroka, masnoće, jakih začina, velike količine mesa, soli i hrane koja nadima creva ili izaziva zatvor. Neslana hrana je najbolja dijeta. Ako je pritisak vrlo visok, treba pribeći gladovanju. odnosno čisto voćnoj dijeti bez hleba i vode. Odlično deluju stroge voćne dijete, 1 do 2 dana nedeljno, sa ležanjem.

Svaka tečnost može da izazove povišenje krvnog pritiska; zato treba izostaviti iz ishrane razne supe, čorbe i čajeve. pa i mleko, a naročito alkohol, pravi čaj i pravu kafu u većim količinama.

Mora se izbegavati svaki jači napor, kako fizički tako i intelektualni, a odmor od nekoliko dana sa ležanjem u krevetu može da pomogne više od svakog leka.

Klimatsko lečenje u primorju za vreme vrućine i na većim nadmorskim visinama ne odgovara ovoj bolesti. Banjsko lečenje nije naročito delotvorno.

Od lekova daju se sredstva za čišćenje radi održavanja redovne stolice, a i radi oduzimanja nepotrebne tečnosti. Zatim se daju lekovi koji sadrže jod ili beli luk, teobromin, luminal i papaverin. U poslednje vreme postoje i noviji lekovi, čije dejstvo nije još potpuno dokazano, ali se daju sa dosta dobrim uspehom (rutin, serpasuil, esidreks itd.).

U slučaju potrebe, naročito ako se predviđa pucanje krvnih sudova u mozgu, ili je ono već nastalo, treba pustiti krv. Krv može da pusti samo lekar.

I kad krvni pritisak padne, treba održavati dijetu i higijenski režim, inače se pritisak brzo vraća, a svako vraćanje krvnog pritiska može izazvati nemile i neizlečive posledice.


Tags:, , , , , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com