By March 15, 2013

Bolesti grudne aorte

Bolesti grudne aorteKad smo dosad govorili o uzrocima srčanih oboljenja, spominjali smo, uglavnom, akutne zarazne bolesti i tuberkulozu. Ali postoji još jedna zarazna bolest koja može napasti srce, a to je sifilis. Dobro lečen sifilis ne ostavlja nikakve tragove na srcu, ali kod nas, naročito u zaostalijim krajevima, gde lečenje nije sprovođeno, dosledno i potpuno, dosta su česta sifilistična srčana oboljenja.

Sifilis se najradije lokalizuje na aorti, gde izazove oštećenje zidova i gubitak elastičnosti, a time i otežavanje srčanog rada. Sifilis može da se proširi i na aortalni srčani otvor i na aortalne zaliske; pa tada izaziva pravu srčanu manu, kakva je ranije opisana.. U drugim slučajevima, pak, širi se na koronarne (srčane) krvne sudove, zbog čega nastaje lošija ishrana srčanog. mišića i grudna angina.

LUK AORTE
Luk aorte može oboleti, uglavnom, od sledećih bolesti: sifilističnog zapaljenja, proširenja i aneurizma, tromboze i pucanja.

Najvažniji i najsigurniji znak oboljenja luka aorte je bol u grudnom košu. Bol je često vrlo jak, ponekad kao kod grudne angine, a ponekad blag neodređen i ograničen samo na predeo srca. Ako je u pitanju proširenje, koje je najčešće oboljenje aorte, disanje je otežano, ali ne uvek jednako, i ponekad bolno, a bolesnik može biti uplašen. I govor je ponekad otežan. Često se javlja suv kašalj, koji je pomalo. sličan velikom kašlju.

Pritisak krvi je povišen. Bolesnici vremenom omršave, postanu mlitavi, malokrvni, iscrpeni. Lice dobije bledunjavožutu boju. Ponekad se primećuje kucanje aorte pored grudne kosti, kao i jako kucanje svih velikih arterija.

Rendgenski pregled pokazuje i zadebljanje zidova aorte i njeno proširenje.

GRUDNI I TRBUŠNI DEO AORTE
Grudni i trbušni deo aorte može oboleti od sifilističnog zalaljenja, lokalnog proširenja (aneurizma) i tromboze.

Bolovi se osećaju u predelu između kičme i leve plećke, a mogu da se prenose i u međurebarne prostore ili u tobuh. Teško gutanje nastaje bilo usled pritiska na jednjak (aneurizam) bilo usled bolova (zapaljenje). Pritisak aorte na plućni živac izaziva napade suvog kašlja ili napade teškog disanja.

Lečenje oboljenja aorte zavisi od uzročne bolesti, a pošto su uzroci mnogobrojni, to je i lečenje različito. Uzrok oboljenja može se ustanoviti samo detaljnom analizom, koja se najbolje sprovodi u bolnici. U akutnom stanju bolovi mogu biti .tako jaki da je boravak kod kuće tako reći nemoguć. U slučaju nužde stavljaju se oblozi i daje se opijum (morfijum).

U lakšim slučajevima radna sposobnost je nešto umanjena, dok je u najtežim svaki rad nemoguć.

Oni koji imaju bolesnu aortu moraju se stalno čuvati od svake neumerenosti, bilo u jelu bilo u piću. Sve što je rečeno o lečenju srčanih oboljenja može se primeniti i na oboljenje aorte.

Ne treba nikad zaboraviti da je sifilis vrlo čest uzrok oboljenju aorte, pa ga treba lečiti ako postoji, jer će se jedino na taj način zalečiti i bolest aorte.


Tags:, , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com