By March 18, 2013

Zapaljenje plućne maramice sa vodom

Sem retkih slučajeva, kod kojih se voda u plućnoj maramici pojavljuje kao komplikacija nekog srčanog oboljenja ili povrede plućne maramice, ovo oboljenje je tuberkulozne prirode. Voda se javlja usled oboljenja i odbrambene reakcije plućne maramice, na kojoj se pojave sitni čvorići tuberkulozne prirode, koji pojačavaju trenje.

Oboljenje počinje obično iznenada, tako da obolelima izgleda kao da su nazebli. U tom slučaju kod osobe koja je dotle izgledala zdrava pojavi se pred veče, ili u toku noći, jako probadanje s jedne strane pluća. U isto vreme javi se i visoka temperatura, koja u većini slučajeva ipak ne prelazi 39° C.

Zapaljenje-plucne-maramice-sa-vodom

Ponekad bolest nastupa postepeno, sa lakšim bolovima ili probadanjem s jedne strane pluća. Probadanje postaje svakog dana sve jače, a .uporedo s bolovima raste i temperatura. Ta temperatura, bar u početku, javlja se samo uveče i ne prelazi 37,3° do 37,8° C. Tek posle nekoliko dana, a ponekad tek posle desetak dana, bolesnici imaju temperaturu i ujutro, dok se pred veče ona penje na 38° do 39° C.

Vrlo često bolesnici se žale da su u toku više nedelja pre dolaska lekaru osećali lako probadanje, uvek na istom mestu, koje je jednog dana prestalo, a onda se odjednom pojavilo u vrlo jakom obliku. To je, u stvari, postojao nadražaj plućne maramice, koji je izazivao slabo probadanje, lako povećanje temperature sa gubitkom apetita i slabljenjem. Kašalj je obično blag, suv i bolan.

Probadanje je u početku, dok se ne pojavi voda, najjače. Kada se izlije voda, probadanje popušta, a nastupa otežano disanje, koje je jače ili slabije, već prema količini izlivene vode koja pritiskuje pluća i ometa disanje. Do smanjenja probadanja dolazi zbog toga što izlivena voda udalji listove plućne maramice jedan od drugog i na taj način onemogući njihovo trenje.

Kašalj je suv, sitan, isprekidan i bolan. Ispljuvka nema uglavnom nikad, sem u slučajevima kada uporedo postoji i neko aktivno oboljenje pluća (tuberkuloza pluća, zapaljenje pluća ili bronhitis).

Bolesnik se boji da duboko uzdahne i da se nakašlje, pa i da se nasmeje, jer sve to izaziva bolove i probadanje. S vremena na vreme pokuša da duboko uzdahne, ali odjedanput stane, jer oseća kao da ga je neko ubo nožem.

U većini slučajeva temperatura je dosta visoka, između 38° i 39,5° C, i traje od deset dana do deset nedelja, pa i duže.

Bolesnik izgubi apetit još pre nego što se pojave ostali znaci bolesti. Gubitak apetita može da prethodi po dva i tri meseca samom zapaljenju, što znači da je tuberkulozno oboljenje počelo znatno ranije i da je zapaljenje plućne maramice već jedna komplikacija, koja se mogla izbeći da je bilo sprovedeno odgovarajuće lečenje. Zajedno sa gubitkom apetita počinje mršavljenje. Vrlo često slabljenje je takvo da bolesnici izgledaju kao da boluju od trbušnog tifusa. No kod tifusa se pojavljuju obično i drugi znaci, kao što su bolovi u trbuhu, prolivi, povraćanje, glavobolja, bunilo itd.; jezik je obložen, beo i prljav, što se kod zapaljenja plućne maramice vrlo retko viđa.

Ukoliko se ne primeni odgovarajuće lečenje, količina vode u plućnoj maramici postepeno raste, i to brže ili sporije, prema jačini zapaljenja.

Ako je količina izlivene vode vrlo velika, tako da potpuno ispuni polovinu grudnog koša, dolazi do vrlo teškog disanja, gotovo gušenja, te se u tom slučaju voda mora ispustiti. Ponekad još mnogo ranije, usled pritiska vode dolazi do pomeranja srca, jednjaka i dušnika na suprotnu stranu, što izaziva vrlo neugodan osećaj i znatno opterećenje i ubrzanje srčanog rada. U tom slučaju disanje je otežano i kratko.

Nije redak slučaj da se zapaljenje plućne maramice pojavi i na drugoj strani, a ima slučajeva kada se u isto vreme pojavi i zapaljenje trbušne maramice.
Za sve vreme bolesti apetit je vrlo slab. Bolesnici se vrlo često noću znoje, i to najčešće posle ponoći ili pred zoru. Znojenje ne mora da bude jako, ponekad je gotovo neprimetno. Za vreme visokih temperatura javlja se i glavobolja, no ne uvek, i ne kod svakog bolesnika.

Bolesnik koji boluje od zapaljenja plućne maramice sa vodom treba da leži sve dok ima temperaturu, pa i znatno duže. Nije redak slučaj da ležanje mora trajati i više od šest meseci. Samo oni bolesnici koji dovoljno leže mogu se potpuno izlečiti. Neizlečeno zapaljenje plućne maramice vodi u tuberkulozu pluća, a ponekad i u tuberkulozu drugih organa.

Pošto bolest dugo traje, postelja na kojoj bolesnik leži treba da ,bude vrlo udobna. Ležanje na perju nije ni zdravo ni ugodno. Najbolji je vuneni dušek. Soba mora biti dosta prostrana, a krevet postavljen tako da se soba može dobro vetriti a da bolesniku ne smeta promaja. Dobro je da bolesnik za vreme ležanja bude okrenut tako da može gledati kroz prozor. Za vreme visoke temperature, kao i za vreme izliva vode, bolesniku prija ako leži na uzdignutom uzglavlju, ili na dva do tri jastuka, u polusedećem stavu. Posteljinu treba često menjati, jer se bolesnik obično mnogo znoji, a.isto tako, pa.i češće, treba bolesniku menjati rublje. Nikad ne treba dozvoliti da bolesnik leži u odelu, pa čak ni zimi. U sobi treba uvek da vlada umerena toplota, tako da bolesnik može ležati obučen samo u platneno ili flanelsko rublje.

Bolesnika treba po mogućstvu svaki dan istrljati alkoholom, ili peškirom nakvašenim u mlakoj vodi, da mu se obriše znoj i da se osveži.: Kupati se sme samo kada to lekar odobri. Umivanje, pranje ruku i nogu, kao i pranje ženskih polnih organa dozvoljeno je,. Pranje kose, naročito kod žena, treba izbegavati. Kosa se može oprati trljanjem alkoholom.

Za vreme visokih temperatura. mogu se staviti oblozi od ustajale vode, ali to treba.činiti samo po preporuci lekara. Oblozi se stavljaju unakrst preko ramena i oko grudi.

Na ishranu se mora obratiti pažnja. U početku, za vreme visokih temperatura, ona treba da bude lakša, ali ipak dovoljno snažna. Ne treba davati svinjsko meso, jako masnu i začinjenu hranu, pasulj, bob, kačamak i proju, ljuta, slana i jako kisela jela. Naročito se preporučuje da jela ne budu slana i da se uzima što manje tečnosti (vode, čaja, mleka, čorbe, supe itd.), da bi se smanjila mogućnost velikog izliva vode. Kada se temperatura snizi, pa čak i ako se kreće duže vreme oko 38° C, treba bolesnicima davati snažnu hranu, naročito onu koju bolesnik voli, pa makar to bila i malo jače začinjena jela, kako bi se što pre izazvao apetit. Pri tom ipak izbegavati so i tečnost. Od ishrane najviše zavisi da li će bolesnik izaći iz bolesti snažan i da li će se s uspehom boriti protiv širenja tuberkuloze. Slabi i iznureni bolesnici nemaju snage za borbu, kod njih gotovo, uvek nastupa plućna tuberkuloza.

Vrlo jak dodatak hrani je riblje ulje, koji treba uzimati po tri kašike dnevno, redovno dva do tri meseca. Riblje ulje treba uzimati kod svih vrsta oboljenja plućne maramice, a naročito preko zime i u proleće, kada u hrani ima vrlo malo vitamina. Bolesnici treba da jedu dosta voća, paradajza i zelene salate. Vrlo dobro je davati bolesnicima presna jaja mućena sa šećerom, kao i buter, sir i mleko, jer su to vrlo hranljiva jela, a sadrže i znatne količine vitamina.

Kad se pojavi ova bolest, dok ne dođe lekar, možemo odraslim bolesnicima dati u toku dana četiri do šest aspirina, ili tri do četiri piramidona, kodalgina ili fenalgina. Deci starijoj od 15 godina možemo dati istu količinu lekova, a mlađoj deci polovinu.

Protiv kašlja vrlo dobro deluje kodein; možemo davati jednu do tri tablete dnevno. Deci se, prema uzrastu, daje tri puta po 1/4 do ½ tablete dnevno. Sasvim maloj deci ovaj lek ne treba davati bez odobrenja. lekara.

Bolovi se mogu smanjiti stavljanjem struganog rena ili slačice na ono mesto gde bolesnik oseća probadanje. Ren ne treba da stoji duže od 15 minuta. Kada se ren skine, mesto treba premazati uljem, mašću ili vazelinom. Pre stavljanja rena dobro je kožu oprati mlakom sapunjavom vodom. Isto kao ren može se upotrebiti slačica. Ako u kući imamo jodne tinkture, dobro je obolelo meeto premazati,jodom, no u tom slučaju ne treba stavljati ni ren ni slačicu, jer bi takvo lečenje moglo izazvati vrlo jak nadražaj kože.

Za vreme lečenja treba zabraniti alkoholna pića, naročito dok traje temperatura. Ne valja izazivati apetit uzimanjem rakije, konjaka ili ruma. pre jela. Razblaženo vino može se piti, i to u vrlo malim količinama, za vreme ili posle jela, tek kada nestane temperature. Pušenje treba ostaviti pošto draži na kašalj, a deluje loše i na apetit.

Nikad ne treba zaboraviti da je zapaljenje plućne maramice sa. vodom gotovo uvek tuberkulozno oboljenje i da zahteva dugo i savesno lečenje. Nestručno lečenje odvodi bolesnika u tuberkulozu pluća ili nekog drugog organa.

Dok traje makar i najniža temperatura (preko 37°C ispod pazuha), ne treba ići na posao. U pogledu ustajanja iz postelje i stupanja na posao treba se savetovati sa lekarom. Prerano ustajanje ili prevremeno stupanje na rad može izazvati ponovno zapaljenje.


Tags:, , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com