By March 21, 2013

Upala arterija

Ovo oboljenje, prema nastupu i trajanju, može da bude akutno i hronično.

AKUTNO ZAPALJBNJE ARTERIJA viđa se najčešće na nogama. Javlja se za vreme trbušnog tifusa i gripe, zapaljenja unutrašnje srčane opne, trovanja krvi, pegavca, dizenterije, zapaljenja slepog creva itd.

Pored zapaljenja svih slojeva zida arterije, stvara se i zgruševina, koja na kraju zatvori krvni sud (tromboza) ili se otkine izazove emboliju.

upala arterija

Početak može da bude postepen ili nagao, sa bolovima na mestu zapaljenja (obično u nogama). Ti bolovi se pojačavaju pri pokretanju i dodiru. Temperatura je povišena. Posle nekoliko sati ili nekoliko dana nastupi zatvaranje arterija i beskrvnost odgovarajućeg dela tela. Bolovi tada nešto malo popuste, ali se prošire. Ispod mesta tromboze nastupi hlađenje i modrilo, a zatim se pojave ljubičaste pege. Čitav ovaj deo jasno i vidljivo je ograničen od zdravog dela tela. Bolesni deo obično je nepokretan. Sve ovo označava da je taj , deo tela mrtav. Vrlo brzo nastaje gangrena, obično vlažna, koja se naglo razvija. U to vreme bolovi su neizdržljivi, a temperatura visoka. Raspadanje tkiva se ne može više zaustaviti, ali je ograničeno samo na oboleli deo tela.

Opšte stanje bolesnika je teško. Postoje teži i lakši slučajevi, što uglavnom zavisi od opsega umrlog tkiva odnosno mesta gde se zapaljenje dogodi.

Lečenje je mogućno sprovesti samo u bolnici. Pored ležanja, stroge dijete i lekova (penicilin, teramicin itd.), koji,su različiti prema mestu i uzroku zapaljenja, vrlo često se mora pribeći i hirurškim intervencijama, koje jedino mogu odstraniti raznošenje otrovnih materija i otrovnih klica iz obolelog mesta u čitavo telo.

HRONIČNO ZAPALJENJE ARTERIJA može dovesti do stvaranja ateroma i do arterioskleroze.

Ateromi (Atheromatosis) su lokalizovana otvrdnuća arterija i označavaju starenje krvnih sudova. Na obolelom mestu arterija postane tvrda, mestimično proširena, mestimično kvrgava. Uzroci tome nisu uvek isti, i često se uopšte ne mogu utvrditi. Smatra se da ateromi mogu nastati usled raznih hroničnih oboljenja: šećerne bolesti, podagre (gihta), zaraznih bolesti, sifilisa, malarije itd., zatim usled hroničnih trovanja olovom, duvanom, alkoholom, preteranom mesnom ishranom itd.

Ukoliko je bolest proširena, a to se događa naročito kod starijih ljudi, javlja se bledilo sa mršavljenjem i opšta slabost. Drugi znakovi zavise od mesta na kojima se ateromi razvijaju.


Tags:, , , , , , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com