By March 23, 2013

Oboljenje kapilara

I najsitniji krvni sudovi (kapilari), koji se nalaze u samom tkivu organa i služe za natapanje ćelijica krvlju, mogu oboleti. Pošto od mogućnosti stezanja i širenja kapilara zavisi količina krvi koja kroz njih protiče, to od te sposobnosti kapilara zavisi i boja i ishrana tkiva. Svaka promena u tom smislu može imati znatne posledice po život ćelijica i izazvati promene koje su i vidljive i osetljive. Najvažnija oboljenja krvnog sistema su Rejnodova bolest i eritromegalija.

Oboljenje kapilara

Rejnodova bolest počinje bledilom, hlađenjem i zamiranjem krajeva prstiju. Ove promene javljaju se u početku pod uticajem hladnoće ili uzbuđenja, a nekad i bez primetnih razloga. Ovo stanje traje u početku nekoliko minuta, posle čega nastupi reakcija, koja se ispoljava u preteranom crvenilu tih prstiju. Iste pojave mogu da se pojave i na nosu, ustima i ušima.

Kasnije, usled dužeg trajanja kriza, može nastati stanje lokalne beskrvnosti, usled čega prsti poplave, ohlade se; i jave se dosta jaki bolovi i znojenje. Krize postaju sve češće i češće, te na kraju nastupi i treći stadijum: gangrena sa bolovima, umiranjem i raspadanjem tkiva.

Eritromegalija je bolest ruku i nogu koja se kod nekih ljudi pojavljuje usled delovanja toplote ili hladnoće, usled spuštanja ruku ili nogu, ili usled hodanja i zamaranja.

U početku se javljaju samo slabiji bolovi i crvenilo. Zatim bolovi postaju sve jači i slični su opekotini. Nekad su tako jaki da ne pomažu nikakva sredstva protiv bolova. Crvena mesta su otečena i vruća. Posle krize nastupi jako znojenje. Kriza može da traje nekoliko sati do nekoliko nedelja, pa i meseci.

Bolest obično u toku vremena prestaje, ali se događa i protivno, pa se krize obnavljaju sve češće. Opšte stanje ne mora da se pogorša, ali se javljaju nervni poremećaji usled straha od nove krize koja može doći.


Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Srce i krvni sudovi

Comments are closed.

shared on wplocker.com