By March 27, 2013

Higijena i nega kože glave i kose

Cilj higijene i nege kose i kože na glavi jeste održavanje čistoće na ovom delu tela, kao i održavanje vitalnosti i lepote kose. Koža glave treba da bude čista, bez peruti i masnih naslaga. Da bi se sačuvala čistoća kose i kože na glavi, potrebno je da se stalno sprovode određene higijenske mere. Na kosi se zadržavaju prašina i štetni sastojci koje luče znojne i lojne žlezde, a kod dece između 12. i 15. godine pojavljuje se suva perut, koja se vremenom može pretvoriti u masne naslage. I jedno i drugo mora se redovno odstranjivati, jer inače može prouzrokovati razne kožne bolesti.

Pored redovnog održavanja čistoće, naročito je potrebno olakšati ishranu kose i kože na glavi. To se postiže čišćenjem, masažom i češljanjem. Čišćenje je najvažniji element u održavanju higijene kose. Sprovodi se mehaničkim i fizičko-hemijskim putem. Za čišćenje nam mogu najbolje poslužiti četke za kosu i češljevi (gusti i retki), kojima se sa kose uklanjaju naslage prašine, suve čestice peruti i masne naslage. Četke i češljevi moraju se održavati u primernoj čistoći i ne smeju se pozajmljivati.

Higijena i nega kože glave i kose

Najbolje je da svaki ukućanin ima svoj češalj i svoju četku za kosu. Da bismo bolje očistili kosu i kožu na glavi, možemo upotrebiti i hemijska sredstva kao što su, na primer, alkohol, eter, aceton, amonijak i razna druga. Takođe se upotrebljavaju i razni šamponi, toaletni i medicinski sapuni. Katran i sumporni sapun mogu se korisno upotrebiti za zdravu i bolesnu kosu i kožu.

Za čišćenje kože na glavi preporučuje se, naročito kod osoba sa slabom i krtom kosom, upotreba žumanceta, i to na ovaj način: dva žumanceta stave se u činiju i preliju čašom vode koja nije suviše topla. Zatim se žumanca u vodi viljuškom razmute i procede kroz cediljku da bi se odstranile mrežaste membrane žumanceta. Ovako dobijenu tečnost treba namazati po glavi, lagano masirati prstima najmanje 10 minuta, zatim kosu isprati, najbolje kišnicom, i osušiti toplim peškirom. U žumancetu se nalazi hemijski sastojak lecitin, koji ima osobinu da dobro čisti kosu i kožu i da prodre u stabljiku dlake, da je hrani i osvežava.

Prilikom svakog pranja kosu i kožu na glavi treba dobro oprati mekom vodom (kišnicom) ili destilovanom vodom (izbegavati krečne vode) i. na kraju isprati vodom u koju se stavi malo vinskog sirćeta šš limunovog soka, da kosa postane meka i sjajna. Posle ispiranja kosu treba dobro osušiti toplim peškirom.’Kod suviše suve kose i kože na glavi može se ponekad kosa namazati izvesnim masnim preparatima kao što su ricinusovo ulje, briljantin i drugi kosmetički preparati. Inače je mnogo bolje izbegavati preparate za mazanje kose.

Kosa odojčeta je meka i kratka, a koža glave nežna i pokrivena masnim ljuspicama. Obično je dovoljno ujutru i uveče očetkati kosu mekom četkom (dečja četka za kosu). Češalj nije potreban. Ako je koža glave pokrivena korama — krastama, treba je prvo premazati vazelinom ili uljem i tako je razmekšati, a zatim očistiti razmućenim žumancetom ili uljem i isprati. Glavu treba svakodnevno prati sapunom i vodom. Ako postoje znaci zapaljenja kože, može se stavljati borni krem ili blaga katranska mast.

Kosa dečaka treba da bude kratko ošišana i da se svako jutro čisti mekom četkom. .Pranje glave treba vršiti tri puta nedeljno katran-sapunom. Dugačku kosu treba prati jedanput nedeljno, a svako jutro dobro češljati retkim češljem i očetkati mekom četkom.

Kod devojčica treba sprovoditi istu negu kose kao i kod dečaka, samo, ako je kosa dugačka, treba je češće četkati, a prati.

Kod mladih i odraslih ljudi, ako je kosa dugačka i gusta, treba je ujutru i uveče prvo razmrsiti, pa zatim lagano očešljati i očetkati. Kad je kosa masna, sapunjanje i pranje obavlja se jedanput ne- deljno, ako je masnija, dva do tri puta nedeljno; a ako je suviše masna, onda se pere svakodnevno.

Kad je kosa suviše masna, treba postupiti ovako: u sedam velikih čaša mlake vode staviti jednu supenu kašiku amonijaka, pola kafene kašičice bikarbone sode, jednu supenu kašiku glicerina, i tom tečnošću masirati glavu deset minuta, zatim isprati mekom vodom (kišnicom) i najzad isprati vodom u koju.se stavi pola čaše vinshog sirćeta.

Kod žena i devojaka sa kratkom kosom higijenske mere su iste kao i kod muškaraca, a ako je kosa dugačka, treba je često četkati i provetravati (raširiti je preko ramena). Kosa se mora četkati i češljati retkim češljem svakog dana, a jedanput nedeljno prati sapunom ili razmućenim žumancetom.

Masaže su neobično korisne, jer pojačavaju cirkulaciju krvi i povoljno deluju na lojne i znojne žlezde i kožu na glavi. Masažu treba primenjivati svakodnevno, deset do petnaest minuta, i to vrho vima prstiju i dlanovima.
Način češljanja (frizura). U higijenskom pogledu frizura treba da bude takva da omogućuje lako održavanje čistoće i ostalih higijenskih mera. može postići i održati čistoća.

Najbolje je da mali dečaci, sve do 15. godine, kosu kratko šišaju, a tako isto i mladi ljudi kod kojih se pojavi masna perut.

Pogrešno je šišati i brijati kosu na glavi da bi se sprečilo njeno opadanje. Kratko šišanje ili šišanje do kože ne utiče nimalo na rast kose, već samo olakšava higijenske mere u pogledu održavanja čistoće.


Tags:, , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com