By March 27, 2013

Prva pomoć kod povrede oka

U svakodnevnom životu oko je često izloženo raznim povredama. Još su češće povrede očiju za vreme rada, naročito u nekim granama industrije (metalurgija, građevinarstvo i dr.)

Ako vetar nosi prašinu i pesak, ili ako se u vozu pogleda kroz prozor, prašina, pesak ili gar iz lokomotive začas ulete u oko. Osećaj stranog tela — „truna“ — u oku je vrlo neprijatan i bolan, oko se grčevito zatvori i suzi. U takvim slučajevima ne sme se oko trljati prstom, što se često viđa kod našeg sveta. Trljanjem se strano telo sve više zabada u tkiva oka, izaziva sve jači.bol i sve se teže vadi. Oko treba držati zatvoreno i pustiti da suze što bolje speru sav stran sadržaj. Ako posle nekoliko minuta suzenja bol ne prestane, treba povući naniže donji kapak i pregledati vežnjaču, koja ga pokriva sa unutrašnje strane. Strano telo retko kada će se naći na donjem kapku.

Prva-pomoc-kod-povrede-oka

Zatim prstima jedne ruke treba uhvatiti trepavice gornjeg kapka i, poduprevši kapak nekim čvrstim predmetom ili malim prstom druge ruke, izvrnuti ga. Gar, pesak i slično najčešće se zadrže na vežnjači gornjeg kapka i lepo Se vide kada se on izvrne. Tadatreba vatom, čistom maramicom ili nečim sličnim nežno preći preko toga mesta, pri čemu se u većini slučajeva sa lakoćom skine strano telo, a povređeni oslobodi velikih teškoća i bolova. Ako se „trun“ nalazi na rožnjači, onda ne smemo pokušavati da ga izvadimo već se treba obratiti stručnom licu za pomoć.

Ako je došlo do neke teže povrede, na oko treba staviti zavoj i što pre se javiti lekaru. Na gradilištu, kao i u domaćinstvu, dolazi češće do povreda očiju krečom, masnom sodom, esencijom i drugim hemikalijama koji mogu da unište oko. Povređenoga treba na licu mesta položiti i isprati mu oči obilnom količinom obične vode koje uvek ima pri ruci, ili, što je još bolje, mlekom. Po mogućstvu, treba povaditi vidljive komadiće kreča. Ne treba stavljati zavoj na oko, već najbržim mogućim prevoznim sredstvom uputiti povređenoga lekaru. Krajnji ishod zavisi koliko od količine štetne materije koja je ušla u oko toliko i od brzine ukazane pomoći i početka stručnog lečenja.


Tags:, , , , , , ,
Posted in: Očne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com