By March 28, 2013

Zapaljenje ušne školjke i kanala

Povreda ušne školjke prouzrokuje, često, njeno zapaljenje i deformaciju. Prilikom udara po ušnoj školjci ili prilikom jačeg pritiska na nju dolazi do krvnog podliva između hrskavice i kože. Ušna školjka otekne i ispod kože nazire se plavičasta boja. Smrzavanje ušne školjke je česta pojava i do nje dolazi za vreme jakih mrazeva. Postoji nekoliko stepena smrzavanja.

U lakšim slučajevima ušna školjka je bleda i neosetljiva. Ovo stanje prolazi bez ikakvog lečenja, ali često iza njega ostaju posledice, koje mogu trajati i.godinama. Ove posledice se sastoje u crvenilu i otoku, sa subjektivnim osećanjem bola. Narodna medicina preporučuje u takvim slučajevima trljanje snegom.

Bolesti-usne-skoljke

Teži stepen smrzavanja prouzrokuje najpre mehure, zatim rane i na kraju delimičan gubitak tkiva, tako da su posle izlečenja krajevi ušne školjke tanki i izgledaju kao da su mestimično izjedeni.

U lakšim slučajevima povrede ušne školjke treba istu očistiti nekim dezinfekcionim sredstvom – alkoholom ili ljutom rakijom, a zatim čisto zaviti. U težim slučajevima, naročito ako je potrebno ušivanje, povređenog treba odmah uputiti lekaru. Povrede spoljašnjeg slušnog kanala ne treba dirati ni čačkati, već uvek tražiti pomoć lekara.

U spoljašnji slušni kanal mogu dospeti strana tela, bilo slučajno, bilo namerno. Mala deca guraju u uši predmete najrazličitije vrste. Odrasli, često, prilikom zubobolje, po narodnom verovanju, guraju u uho komadiće belog luka, nadajući se ublaženju -zubobolje, dalje, prilikom češanja zalome šibicu, pa parče ostane u kanalu itd. Vađenje stranih tela iz ušnog kanala mora se uvek prepustiti lekaru specijalisti. Vađenje koje vrši laik može da bude vrlo opasno i da dovede do komplikacija usled povrede bubne opne i srednjeg uva. Kad je reč o stranim telima u uhu, treba pomenuti crve u uvu, koji se izlegu iz jaja koja muve snesu u zagnojeno uvo dok bolesnik spava. Stoga se preporučuje da osobe kojima gnoji uvo za vreme spavanja drže stalno vatu u ušnom kanalu.

U Spoljašnjem slušnom kanalu ušna smola se često nagomila u tolikoj meri da zapuši kanal. U takvim slučajevima osoba se žali na gluvoću, zujanje u ušima, a poneki put i na nesvesticu. Uklanjanje smole i. svih tih teškoća je vrlo jednostavno. Vrši se ispiranjem uva mlakom vodom pomoću šprica.


Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Uho, grlo i nos

Comments are closed.

shared on wplocker.com