By March 29, 2013

Bolesti suznog aparata

Suze su veoma značajne za održavanje zdravlja oka. Luči ih suzna žlezda, koja je smeštena neposredno uz očnu jabučicu. Suze se luče samo u budnom stanju, i to u maloj količini od oko 30 kapi dnevno. Uskim kanalima preko suzne kesice, koja je smeštena u blizini korena nosa, suze se izlivaju u nos. Po svome sastavu suze su složena tečnost, jer imaju nekoliko vrsta organskih i neorganskih sastojaka.

Jedan od organskih sastojaka nepovoljno deluje na izvesne klice. Tom svojom osobinom suze štite oko od dejstva nekih bakterija. Sem toga, suze spiraju u nos svu nečistoću sa oka i održavaju njegovu stalnu, vlažnost.

Bolesti suznog aparata - zapaljenje suzne kesice

 Treptanje (5 do 10 puta u minutu) je vrlo celishodan pokret jer vlaži oko. Njegova vlažnost je veoma važna, jer se gubi vid ako se površina oka osuši.

Do pojačanog lučenja suza dolazi iz psihičkih (plač) ili organskih razloga (oboljenja oka, nosa, zuba, i usled jakog vetra i hladnoće). Pri povećanoj količini suza u oku one se više izlivaju u nos, a za tim prelaze i preko ruba donjeg kapka i kvase lice. Zbog toga pri plakanju suze cure i iz očiju i iz nosa.
Uzroci suzenju organskog porekla su veoma raznovrsni i treba ih lečiti po savetu lekara.

Suzenje može da nastane ili usled suviše brzog stvaranja suza u suznoj žlezdi ili, češće, što postoji neko oboljenje koje je preprečilo put suzama ka nosu. Jedno od najčešćih oboljenja te vrste je

ZAPALJENJE SUZNE KESICE. Uzrok ovoj bolesti mogu da budu i razna oboljenja nosa. Pošto suze ne mogu da idu svojim normalnim putem u nos, one se skupljaju u suznoj kesici, u koju se uliva i sva nečistoća koju suze speru sa oka. Ovako se stvaraju povoljni uslovi za razmnožavanje klica u suznoj kesici, koje izazovu njeno zapaljenje, često gnojne prirode. Ispod oka, u blizini korena nosa, razviju se manje ili veće izbočine kože.

Pri pritisku prstom na to mesto iz oka se cedi gnoj ili sluz. U početku je ova promena bezbolna, bolesnici se žale samo na suzenje, ali može da dođe do jakog zapaljenja u tom predelu, sa otokom, crvenilom i bolom. To se oko stalno kupa u gnoju i izloženo je velikoj opasnosti pri najmanjoj povredi (na primer, prilikom uletanja sitnog stranog tela nošenog vetrom po ulici). Jedva vidljivo oštećenje može tada da služi kao ulazno mesto za klice gnojenja, koje mogu da razore čitavo oko, i tako od beznačajne povrede nastaje vrlo ozbiljno oboljenje. Zapaljenje suzne kesice je, najčešće, na jednom oku.

Zato svako jednostrano suzenje ili gnojenje oka treba da pobudi sumnju na zapaljenje suzne kesice, naročito ako se količina gnoja povećava pri pritisku kože u blizini unutrašnjeg ugla oka i korena nosa. Ovo oboljenje obično zahteva operaciju, kojom se veoma uspešno leči.

Gnojno oboljenje suzne kesice može da se javi i kod novorođenčadi, kada,. obično, jedno sondiranje dovodi do ozdravljenja.


Tags:, , , , , , ,
Posted in: Očne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com