By March 29, 2013

Zujanje u ušima

Zujanje u ušima je vrlo neugodan osećaj, koji može da poremeti nervno stanje čoveka, a naročito da mu remeti spavanje. Osim smole u ušima, uzroci zujanja mogu biti promene u srednjem ili unutrašnjem uvu ili neka opšta oboljenja, kao što su arterioskleroza, hronično zapaljenje bubrega, šećerna bolest, upotreba nekih lekova i dr., koja može samo lekar utvrditi i odrediti način lečenja.

Od drugih oboljenja koja se javljaju na ušnoj školjci treba pomenuti razne vrste čireva, ekceme, crveni vetar, rak, tumore, tuberkulozu itd. U svim takvim slučajevima treba tražiti stručni savet lekara.

Zujanje u ušima - simptomi povrede bubne opne, vrtoglavica, zujanje u uhu, začepljenje uha

Povrede bubne opne izazivaju se tankim dugačkim predmetima kad prodru neposredno u uvo. U prolazu kroz šiblje ili trsku, ili pri nošenju snopova slame na ramenu najčešće se dešavaju povrede bubne opne. Tako isto, čačkanje uha šiljatim predmetima, čačkalicama, ukosnicama, dovodi do povrede spoljnjeg slušnog kanala i bubne opne. Povrede bubne opne mogu da budu površne i tada dolazi samo do izliva krvi.

Povreda izaziva jak bol, pošto je bubna opna veoma osetljiva, zatim, zujanje u uvu i gluvoću. Povreda često može da bude i dublja, da ozledi i pokrene slušne koščice, pa čak da povredi i unutrašnje uvo. Povređeni tada oseti vrtoglavicu i nesvesticu. takve povrede mogu da budu vrlo opasne i da izazovu teške komplikacije. Pored neposrednih postoje i posredne povrede bubne opne koje nastaju pri udaru pesnicom po uvu, prilikom jake eksplozije u blizini uha, pada u vodu na uho, itd.

Ako se unapred zna kada će biti eksplozija ili detonacija, bubna opna se može zaštiti ako se ušni kanal zapuši vatom. U svim slučajevima povrede bubne opne važno pe sačuvati srednje uvo od infekcije. Zabranjeno je svako brisanje i ispiranje uva raznim kapljicama. Strogo treba voditi račun da prilikom pranja voda ne ulazi u uho. Treba staviti zavoj preko uva čistu vatu u uvo, i ništa drugo. U svakom slučaju povrede uva treba se obratiti lekaru, a naročito ako se pojavi gnojenje iz uva i tem peratura.

Srednje uvo je preko jednog kanala u vezi sa nosnim šupljinama.
Kod nekih oboljenja taj kanal može da se zatvori. Tada prestaje ventilacija srednjeg uva, dolazi do uvlačenja bubne opne, a u vezi s tim do gluvoće i zujanja u ušima. To stanje izazivaju, obično, izvesne smetnje u nosu ili guši, i čim se te smetnje. otklone, stanje se odmah popravlja. To je slučaj sa trećim krajnikom kod dece, ili sa polipima u nosu, ili sa krivom nosnom pregradom, koja otežava normalno di- sanje kroz nos.


Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Uho

Comments are closed.

shared on wplocker.com