By March 30, 2013

Zapaljenje srednjeg uha kod dece i odraslih

Vrlo su česta, naročito zimi, za vreme epidemija gripa i raznih nazeba. Uzroci tim zapaljenjima su klice koje iz nosa preko Evstahijeve cevi dopiru u srednje uho. Zapaljenja srednjeg uha mogu da budu vrlo različita, počevši od vrlo blagih formi, pa do teških komplikovanih zapaljenja. Oboljenje srednjeg uva javlja se i kod odojčadi. Neobjašnjive visoke temperature i plač odojčadi su ponekad prouzro kovani zapaljenjem srednjeg uha. Šarlah, male boginje i druge zarazne bolesti mogu isto tako da prouzrokuju zapaljenje srednjeg uha i njegove komplikacije.

Zapaljenje srednjeg uha kod dece i odraslih

Najvažniji znaci zapaljenja srednjeg uva su bol i temperatura. Bolovi mogu da budu vrlo jaki i obično popuštaju kad procuri gnoj iz uha. Temperatura može da bude vrlo visoka, naročito kod dece. Ako se pojavi curenje gnoja, ono ne treba da traje više od dve-tri nedelje. Ako se curenje gnoja produži preko tri nedelje, obično je posredi neka komplikacija .Dugotrajna hronična curenja gnoja iz uva, naročito ako su praćena povremenim bolovima, mogu prouzrokovati teške komplikacije, na primer, zapaljenje moždanih opni i zagnojavanje samog moždanog tkiva.

Curenje gnoj iz ušiju ne može se smatrati kao neko normalno stanje, kao što pojedinci misle. Uvek treba tražiti uzroke tome i, na svaki način, takvo uho treba lečiti. Nikako se ne sme dozvoliti i pustiti da uho curi godinama, bez ikakve lekarske kontrole, jer komplikacije mogu da se jave i posle mnogo godina. Ako pored gnoja iz uva curi krv, ako gnoj zaudara, treba odmah tražiti stručnu lekarsku pomoć, jer je tada u pitanju truljenje kosti sa stvaranjem divljeg mesa u.srednjem uvu.

Osobe koje su sklone zapaljenju srednjeg uha moraju se čuvati svih štetnih uticaja koji prouzrokuju ta oboljenja. Moraju se naročito čuvati prehlade, jer kod takvih osoba svaka kijavica izaziva gnojenje srednjeg uva. Sve smetnje i sva oboljenja u nosu i guši moraju se otkloniti i lečiti. Bolesnicima koji su preležali zapljenje srednjeg uva često posle zalečenja, i pored normalnog. sluha, ostane stalni otvor na bubnoj opni. Stoga takve osobe moraju biti vrlo oprezne pri kupanju i pranju glave. Nagli ulazak hladne vode u srednje uvo kod takvih osoba može izazvati vrtoglavicu, nesvesticu i davljenje. Preporučuje se u svim takvim slučajevima da se prilikom kupanja u ušima drži malo vate natopljene uljem.


Tags:, , , ,
Posted in: Uho

Comments are closed.

shared on wplocker.com