By March 31, 2013

Akutno zapaljenje grla

Može da se pojavi odmah, bez prethodnog oboljenja nosa ili guše.

Simptomi su: grebanje u grlu, koje jako draži i izaziva u početku suvi kašalj. Bolesnik u prvo vreme prilikom kašljanja ne izbacuje ništa, a zatim izbacuje ispljuvak, koji može biti sluzav, docnije gnojav pa i krvav. Ako se javi povišena temperatura, potrebno je da se pozove lekar. U međuvremenu bolesnik treba da leži u krevetu i da uzima sredstva za znojenje.

Kod odraslih akutno zapaljenje grla retko izaziva smetnje u disanju, jer je otvor njihovog grla dosta velik. Međutim, kod dece, usled malog otvora grla, svako akutno zapaljenje može da izazove smetnje pri disanju. Dete odjednom promukne, kašlje, teško udiše vazduh i može da pomodri. To se naročito dešava noću.

Akutno zapaljenje grla

U takvim slučajevima neophodno je zvati lekara, jer je, inače, mogućno da se dete uguši. Lekara u ovakvim slučajevima treba zvati utoliko pre što se iza ovakvih oboljenja često krije teška forma difterije grla, gde je potrebna brza lekarska intervencija.

U lakšim slučajevima gušenja dobro je da se obloži vrat vlažnim oblogama i da se nastoji da vazduh u sobi bude dovoljno vlažan. Vlažnost vazduha u sobi postiže se razapinjanjem vlažnih čaršava i isparavanjem vode koja se drži u loncu na vatri. Vrlo je dobro da bolesnik i direktno udiše vodenu paru iz kakvog suda.

Nagli otok grla koji prouzrokuje njegovo sužavanje pojavljuje se kod bolesnika koji boluju od bubrega ili srca, kod kojih, usled slabog strujanja krvi kroz krvne sudove, dolazi do zadržavanja vode u tkivima.

Neki put se dešava da kod obične angine zapaljivi proces naglo silazi u grlo te dolazi do njegovog otoka, koji može da ometa i da sprečava normalno disanje.

Poznati su slučajevi i tzv. alergičnog otoka grla, koji je u vezi sa alergijom od koje bolesnik pati. Neki put promene na koži, otok i svrab kože (tzv. urtikarija), praćene su otokom grla.

Strana tela (na primer kosti) koja se slučajno progutaju i zastanu u grlu, suviše vruća jela, povrede vrata u predelu grla, ozlede usled namernog ili slučajnog pijenja sode i raznih kiselina mogu da izazovu nagliotok grla i da momentano uguše bolesnika. U takvim slučajevima dobro je dati bolesniku da guta parčiće leda.

Da pomenemo još i slučajeve ugušenja, koja se dešavaju prilikom. naglog udisaja nekog predmeta u grlo i dušnik. Često deca, igrajući se bez roditelja, stavljaju u usta razne predmete koji mogu dospeti u grlo i dušnik. Deca tom prilikom dobiju nastupe teškog disanja i kašlja. Spas deteta zavisi često od brzine intervencije lekara specijalista u bolnici. Poznato je isto tako da se deca.često, jedući lubenice ili kukuruz, zagrcnu i zrno ode u grlo i dušnik. To se može desiti i sa zrnom pasulja.


Tags:, , , , ,
Posted in: Grlo

Comments are closed.

shared on wplocker.com