By April 1, 2013

Bolesti rožnjače

Rožnjača se nalazi nasred oka, ispred zenice. Njena providnost uslovljena je specijalnom građom. Providna, zdrava rožnjača omogućuje dobar.vid, jer propušta i prelama svetlosne zrake u dubinu oka do čulnih ćelija organa vida, koje su smeštene na očnom dnu, na mrežnjači. Većina oboljenja rožnjače ostavlja za sobom trag u vidu zamućenja. Providnost smanjuju i krvni sudovi koji prodiru u bolesnu rožnjaču.

Dovoljno je da centar rožnjače bude zamućen u prečniku od svega 2 do 3 mm pa da oštrina vida bude toliko smanjena da oko ne može više da služi svojoj nameni. Ova su zamućenja sivkastobele boje, ponekad prožeta krvnim sudovima. U modernoj medicini postoji uspešan način lečenja ovih zamućenja rožnjače operativnim putem, zamenjivanjem bolesne, sivkastobele neprovidne rožnjače zdravom rožnja čom uzetom, najčešće, sa leša.

Bolesti-roznjace-67

GNOJNI ČIR ROŽNJAČE. Javlja se najčešće kod našeg seoskog stanovništva u sezoni kosidbe, posle povrede klasom. Oko zacrveni, suzi i boli. Nelečeno, ovo oboljenje često vodi gubitku oka. Blagovremeno lečeno oko se sačuva sa manje-više dobrim vidom.

DUBOKO ZAPALJENJE ROŽNJAČE. Javlja se kod raznih oboljenja, ali je najčešće kod urođenog sifilisa. Javlja se u detinjstvu ili u mladićko doba. Obično_oboli prvo jedno a zatim i drugo oko. Takva deca imaju i druge znake urođenog sifilisa (nagluvost i dr.). Očni kapci su grčevito stisnuti, oči ne podnose svetlost, suze, crvene su, a rožnjače su zamućene. Bolest, uprkos lečenju, traje obično oko šest nedelja. Ostavlja za sobom znatna zamućenja na rožnjači. Da bi se ovo teško oboljenje predupredilo, sifilis treba lečiti na vreme, naročito kod trudnih žena, kod kojih se bolest krvnim putem prenosi na plod.

POVREDE ROŽNJAČE. Naročito površne, vrlo su česte u industriji, pogotovo u metalurgiji i obradi kamena. Ove povrede ostavljaju trag u rožnjači u vidu neprovidnih ožiljaka. Rožnjače kamenorezaca su tako išarane ožiljcima da se na osnovu njihovog pregleda može pogoditi zanimanje radnika. Mogu se preduprediti nošenjem zaštitnih naočara. Vađenje stranih tela sa rožnjače treba da vrši stručno lice.


Tags:, , , , ,
Posted in: Očne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com