By April 1, 2013

Hronično zapaljenje grla

Razvija se lagano i nastaje usled raznih štetnih delovanja koja su napred već opisana: stalno udisanje vazduha punog prašine, preterano pušenje, dugi boravak u zadimljenim kafanama, zatim razna oboljenja u nosu, sinusima, krajnicima, zubima, plućima itd. Zbog toga u svim slučajevima hroničnog zapaljenja grla treba lekar da pregleda čitav organizam.

Znak hroničnog katara grla je, u prvom redu, promuklost. Glas je ujutru čist, pa se u toku dana usled govora, a naročito predveče, javlja promuklost. U težim slučajevima dolazi i do potpune bezglasnosti.

Hronicno-zapaljenje-grla

Svaka promuklost koja ne prolazi za izvesno vreme, već se oduži, i koja je stalna, zahteva stručni specijalistički pregled. Često se iza jedne obične promuklosti koja nije praćena niti kašljem niti kakvim bolovima krije teško oboljenje grla. U takvim slučajevima može biti reči o početku raka na glasnim žicama, ili, možda, o tuberkulozi grla. U ređim slučajevima sifilis a i druga oboljenja mogu da se kriju iza jedne obične promuklosti.

Hronično zapaljenje grla javlja se ponekad kod osoba koje rade stalno u vrućini, gde je vazduh suv (ložači, kuvarice). Posle dužeg boravka u ovakvoj sredini, takve osobe osećaju suvoću u grlu i pro muklost. Kad se zakašlju, ispljuvak može da bude i krvav, pomešan sa izvesnim korama, koje se inače slažu po glasnim žicama i mogu da izazovu smetnje u disanju, a oštećuju sluzokožu grla.


Tags:, , , , ,
Posted in: Grlo

Comments are closed.

shared on wplocker.com