By April 2, 2013

Oboljenje spošaljnjeg dela nosa

Nozdrve mogu sa nosnom pregradom delimično ili potpuno srasti. Potpuno srašćenje onemogućuje disanje kroz nos i može se operacijom otkloniti. Ta srašćenja mogu biti urođena, a mogu biti i posledica nekih oboljenja (sifilis, tuberkuloza kože, difterija). Defekti nozdrva sa izobličenjem ili delimičnim gubitkom delova tkiva naročito se javljaju kod lica koja boluju od tuberkuloze kože nosa. U takvim slučajevima vrše se danas i plastične operacije nosa.

Nos može da promeni svoj spoljašnji oblik usled oboljenja do kojih dolazi u njegovom koštanom delu. Poznat je tzv. sedlast nos kod osoba koje boluju od sifilisa nosa.

Povrede nosa, rane i ekcemi na nosu, udarac na nos, čirevi, sifilis i bol nosa

Udari po nosu mogu da dovedu, isto tako, do izobličenja nosa. Kod boksera su poznate deformacije nosa kao posledica povreda i preloma nosnih kostiju. Posledica udara može biti i izliv krvi i gnojenje u nosnoj pregradi.

Do povreda nosa može doći pri udaru ili padu. One često mogu biti tako jake da nastane prelom nosnih kostiju. Prilikom udara sa strane nos može da bude pomeren na levu ili desnu stranu. U svim takvim slučajevima je potrebno da se povređeni odmah uputi u bolnicu. Hirurška intervencija je tada vrlo jednostavna, i nos se opet vrati u svoj normalan položaj. Ako se to ne učini na vreme, nos može da ostane trajno deformisan i kasnija korektura nosa je teža.

Otpadanje delova nosa, istina, vrlo retko, može da nastane i kao posledica smrzavanja vrha nosa. To se dešava zimi za vreme velikih hladnoća. Nos je u početku bled i neosetljiv, zatim postaje jako crven i pojavljuje se bol. Narodna medicina preporučuje trljanje snegom. Nekih naročitih komplikacija krje se inače dešavaju prilikom smrzavanja, kao na primer, stvaranje mehura i rana, na nosu nema.

Često se na ulazu u nos pojavljuju mali sitni čirevi, koji izlaze iz korena dlačica na unutrašnjoj strani nozdrva. Uzrok im je čačkanje nosa i sečenje nosnih dlačica prljavim makazama. Ti čirevi mogu da budu beznačajni, a mogu da dovedu i do težih komplikacija, kao što je crveni vetar, trovanje-krvi itd. Obično traju nekoliko dana, praćeni su crvenilom nozdrva i malim bolom. Neke osobe obolevaju od takvih smetnji vrlo često. Kod većih čireva nos izgleda otečen, crven i osetljiv. Bolesnici se žale na jake bolove, naročito pri dodiru. U takvim slučajevima treba se hitno obratiti lekaru, naročito ako bolesnik dobija temperaturu i groznicu. Ove čireve ne treba dirati niti istiskivati.

Ekcem nozdrva često se javlja kao posledica izvesnih oboljenja u nosu koja su praćena curenjem sluzi ili gnoja iz nosa. Stvaraju se kraste i crvenilo, koje može da zahvati i gornju usnu. Te kraste ne treba dirati niti čačkati, jer može da dođe do infekcije. U svim takvim slučajevima treba se obratiti lekaru i lečiti osnovnu bolest.


Tags:, , , , , ,
Posted in: Unutrašnje bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com