By April 2, 2013

Tuberkuloza grla

Javlja se skoro uvek kao posledica tuberkuloze pluća. Tuberkuloza grla bez tuberkuloze pluća je vrlo retka. Prilikom izbacivanja iz pluća sluzi u kojoj ima tuberkuloznih bacila dolazi do infekcije grla. Promuklost i bolovi, izraženi naročito pri gutanju hrane, prvi su znaci ovog oboljenja. U početku su zahvaćene samo glasne žice, a zatim i ostali delovi grla.

Ponekad bolest može da zahvati i neki drugi deo grla, tako da glasne žice budu pošteđene od bolesti. Grizlice odnosno rane koje se tom prilikom stvaraju prodiru u dubinu i zahvataju i samu hrskavicu grla. Sve to prouzrokuje vrlo jake bolove pri gutanju, što bolesniku onemogućava normalno hranjenje.

Tuberkuloza grla

Tuberkuloza grla se danas leči, i to vrlo uspešno. Do pre kratkog vremena lečenje tuberkuloze grla bilo je vrlo teško, često bez ikakvog re zultata. Danas lekarima stoje na raspolaganju vrlo efikasni lekovi, koji su u stanju da potpuno izleče grlo. U svim slučajevima takvog oboljenja treba potražiti savet lekara specijalista za grlo, koji će u dogovoru sa lekarom za plućne bolesti doneti odluku o načinu lečenja.

Od zlih tumora u grlu treba pomenuti rak grla. Javlja se obično kod starijih osoba i mnogo češće kod muškaraca nego kod žena. Uzrok raku je nepoznat, ali je poznato iz iskustva da su osobe koje suviše mnogo puše sklone tom oboljenju. Lečenje raka zavisi od blagovremene dijagnoze i mesta na kome se javlja. Vrši se rendgenom, radijumom i operacijom. To je mogućno samo u velikim bolnicama, gde za to postoje specijalni uslovi.

Iako je rak grla teško oboljenje, poznati su slučajevi i potpunog izlečenja. Ima bolesnika koji su lečeni od raka, i dolaze povremeno na kontrolu, kod kojih ni posle deset godina nikakvi simptomi raka grla više ne postoje.

Grlo može da bude zahvaćeno sifilisom, i to obično u drugom stadijumu, kada je bolest već zahvatila čitav organizam, ili u trećem stadijumu, kada prouzrokuje smetnje u disanju. U drugom stadijumu guša je crvena i izgleda kao kod obične angine, što smo već ranije napomenuli. U trećem stadijumu dolazi do tzv. gumoznog razaranja grla (slično stanje smo ranije pomenuli govoreći o nosu).

Treba znati da su bolesnici u tom stadijumu opasni po okolinu, jer mogu preko posuđa, čaša, kašika i sl. da prenesu bolest na zdrave.


Tags:, , , , , , ,
Posted in: Grlo

Comments are closed.

shared on wplocker.com