By April 2, 2013

Zapaljenje dužice, sudovnjače i zloćudni tumor oka

Tuberkuloza, sifilis, gonoreja, reumatizam i druga opšta oboljenja mogu da zahvate i oko u njegovim dubljim delovima, a naročito dužicu, zatim zrakasto telo i sudovnjaču. Ovi delovi oka su najbogatiji krvnim sudovima te se u njima zadrže mnogobrojni izazivači bolesti. Kvarni zubi, zapaljeni krajnici i mnogi drugi uzroci mogu izazvati zapaljenje očiju.

ZAPALJENJE DUŽICE. Obicno pocinju naglo, jakim bolom ne samo u oku već i u glavi; oko je crveno a vid slab. Dužica je izmenjene boje, zadebljala, ponekad posuta čvorićima. Blagovremeno lečenje može dovesti do brzih poboljšanja, a za izlečenje je potrebno duže vreme. Tuberkulozna oboljenja naročito imaju dugotratan tok, traju godinama, sa poboljšanjima i pogoršanjima, i obično znatno oštećuju vid, a mogu ga i sasvim uništiti. Sva ova oboljenja zahtevaju pored lečenja oka i lečenje čitavog organizma.

Zapaljenje-dusice-67

ZAPALJENJE SUDOVNJAČE. Počinje slabljenjem vida, bez crvenila ili drugih promena koje bi se mogle videti pri posmatranju spoljnjeg dela oka. Za pregled sudovnjače,dubine oka i očnog dna potrebni su specitalni aparati., Lečenje zapaljenja sudovnjače može da bude uspešno ako se blagovremeno započne i pravilno sprovodi, a tra]e veoma dugo, mesecima i godinama.

ZLOĆUDNI TUMORI OKA. Javljaju se kod odraslih ljudi na dužici i zrakastom telu, i naročito često na sudovnjači. Bolest počinje postepeno, neprimetno i bez bolova. Bolesnici se obično jave lekaru zbog manje ili više oštećenog vida. Ovi tumori ne razaraju samo oko već se šire i po celom telu i ugrožavaju život bolesnika. Važno je postaviti što pre dijagnozu, dok se tumor još ni]e suviše proširio, jer u ranom stepenu jedino vađenje obolelog oka spasava život bolesniku.


Tags:, , , , ,
Posted in: Očne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com