By April 4, 2013

Sastav ljudske kože i funkcija

Koža pokriva celu spoljašnju površinu tela, a na prirodnim otvorima (usta, nos, oči, polni organi) prelazi u sluzokožu. Negde je tanja, negde deblja. Najdeblja je na tabanima i dlanovima, koji su najviše izloženi mehaničkim nadražajima. Boja kože je različita prema rasi i starosti.

Koža se sastoji od tri glavna dela: gornjeg (pokožica), srednjeg . (koža) i donjeg (potkožno tkivo). U kožu se ubrajaju i njene tvorevine: dlake, nokti, lojne i znojne žlezde.

Dlakama je pokriveno gotovo celo telo, negde više, negde manje. Samo na tabanima i dlanovima nema dlaka. Dlaka je sastavljena od stabljike i korena. Stabljika se nalazi izvan kože, a koren u samoj koži.

Sastav-ljudske-koze

Prednji deo nokta zove se pločica, a zadnji kraj koren. Nokti rastu iz korena; nokti na prstima ruku rastu brže nego oni na nožnim prstima; leti rastu brže nego zimi.

Lojne žlezde luče loj i nalaze se uz koren dlake. Suvišno lučenje lojnih žlezda daje masnu kožu (seboreja), a smanjeno lučenje suvu.

Znojne žlezde se nalaze u veoma velikom broju po celoj koži čovečjeg tela; ima ih preko dva miliona. Najviše ih ima na dlanovima i tabanima. Znojne žlezde imaju izvodni kanal, koji ide kroz pokožicu i kožu i završava se znojnom porom, kroz koju izlazi znoj. Znojne žlezde luče znoj, bistru tečnost koja sadrži ogromnu količinu vode (99%)/ i izvesne tečne sastojke koji postoje u organizmu. Pri običnom radu odrastao čovek izluči jedan litar znoja dnevno.
U koži su smešteni mnogobrojni krvni i limfni sudovi, koji se granaju u svim pravcima. U njoj ima takođe i. mnogo sitnih živaca, naročito na vrhovima prstiju i na spoljnim delovima polnih organa.

Koža vrši vrlo važne i raznovrsne funkcije: štiti telo od raznih spoljnih uticaja, reguliše toplotu, preko mnogobrojnih živaca prenosi osećaj bola, pritiska i toplote, a kroz pore izlučuje štetne sastojke u vidu masti i znoja. Kroz kožu se u neznatnoj meri obavlja i disanje Koža je, osim toga, usko povezana sa funkcijama drugih organa, zbog čega se oboljenja raznih organa odražavaju na koži u vidu crvenih ili mrkih pega, mehurića, ploča, čvorića i dr. (oboljenja creva, jetre, nadbubrežnih žlezda, zarazne bolesti itd.).


Tags:
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com