By April 5, 2013

Zašto je važna lična higijena kože i kako je negovati

Zbog važnih funkcija koje koža obavlja, potrebno je da se ona dobro čuva i neguje. Kožu treba svakodnevno prati toplom vodom i sapunom, i to naročito na mestima gde se više prlja  na rukama i nogama, na licu, ispod pazuha i oko polnih organa. Pranjem kože odstranjuju se, pored prašine i zaraznih i drugih klica, i svi štetni sastojci koji se izlučuju kroz pore. Računa se da se jednim kupanjem sa čovečje kože skine oko 80 miliona raznih klica.

Naročito su prljanju izložene ruke i noge, koje stoga treba po mogućstvu prati toplom vodom i sapunom, i to ruke ujutru i uveče, a noge bar uveče. Posle pranja, po nogama možemo posuti prašak protiv znojenja i tako suzbijati neprijatan zadah i čest ojed među prstima.

Beautiful young girl washes with clean water at early morning

Rukama se mogu preneti zarazne bolesti, a među njima često gnojava oboljenja kože. Zato ruke treba uvek prati i posle rada, jela, a takođe i posle odlaska u tolet. Da bismo održali čistoću i. higijenu kože, potrebno je da nam rublje, odeća i obuća uvek budu primerno čisti.

U pojedinim industrijskim preduzećima radnici su često izloženi štetnom delovanju pojedinih hemijskih sastojaka, koji naročito rđavo deluju na kožu. Zakonom je propisano da se u takvim slu čajevima radnici moraju zaštititi naročitim zaštitnim odelom, rukavicama ili maskama od raznih oboljenja koja bi se mogla razviti.

Odličnu negu kože i celoga organizma predstavljaju vazdušna kupanja sa umerenim sunčanjem na moru, jezerima ili rekama. Mineralna kupanja takođe osvežavaju i okrepljuju organizam. Za negu kože najviše se upotrebljava čist lanolin ili razni kremovi sa lanolinom.

Za ruke se preporučuje i mazanje glicerinom, i to na sledeći način: dok je koža još vlažna od pranja sapunicom, kane se na dlan nekoliko kapi glicerina, ruke se trljaju nekoliko minuta, a zatim obrišu suvom krpom. Ako se ovako upotrebljava glicerin posle svakog pranja ruku sapunom i vodom, koža na rukama postaje elastična i meka.

Nokte treba redovno seći i prati sapunom i četkicom za nokte. Nošenje dugačkih noktiju. može da bude stetno po zdravlje, naročito kod dece, jer se u prljavštini ispod noktiju zadržavaju razne klice, pa i zarazne (naročito klice dizenterije, trbušog tifusa i crevnih parazita).


Tags:
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com