By April 7, 2013

Gljivična oboljenje kože

Gljivicna-oboljenje-kozeOva oboljenja su veoma raširena u našoj zemlji, pa im se zbog toga posvećuje velika pažnja. Oboljenja se javljaju i na životinjama, sa kojih se često prenose na ljude.

Ovakva oboljenja javljaju se na koži, dlakama i noktima. Naročito su česta gljivična oboljenja kosmatog dela glave među školskom decom, u dečjim domovima i internatima. Odrasli obolevaju takođe od lišaja, ali samo na koži.
Prouzrokovači ovih oboljenja su gljivice, koje imaju oblik sitnih vlakana ili zrnaca. Gljivice se šire prvo kroz pokožicu, a zatim prodiru do otvora dlake, ulaze u nju, i tu počinje da se razvija bolest. Kada dlaka oboli, ona postaje krta, lomi se, a predeo gde se ove dlake nalaze postaje kao podšišan.

Bolest se prenosi dodirom zdrave osobe sa obolelim čovekom ili životinjom, ,ili preko zaraženih predmeta (četke, kape), a najčešće u berbernicama, prilikom šišanja i brijanja.Ako se gljivična oboljenja ne leče ili se rđavo leče, oboleli može da zarazi svoju okolinu, može da se unakazi gubeći kosu na glavi, i da trajno oćelavi.

Poznate su tri vrste gljivičnih oboljenja: favus, mikrosporija i trihofitija. Svako od ova tri oboljenja izazivaju određene vrste gljivica, koje se među sobom i po izgledu dosta razlikuju.

FAVUS (ĆELA)

Favus je gljivično oboljenje koje najviše napada decu između
i 14 godina. Odrasli mogu da dobiju takođe favus, ali mnogo ređe. Ako se bolest zapusti i ne leči, onda traje celog veka, ostavljajući ružne ožiljke i prouzrokujući ćelavost. Površina kože na ožiljcima je glatka, sjajna, i iz njih .kosa nikada ne može da poraste. Favus se javlja najčešće na kosmatom delu glave, u bradi, a ponekad i na noktima.

MIKROSPORIJA

Ovo je veoma zarazno oboljenje kose. Napada češće mušku decu između 4 i 10 godina, izazivajući epidemije po školama i internatima. U doba. polnog sazrevanja bolest može i nelečena, sama po sebi, da iščezne. Mikrosporija vrlo retko napada odrasle. Javlja se u obliku ploča od 2 do 4, a ponekad i do 10cm/2. Obolela mesta na kosi su jasno ograničena, okruglog ili ovalnog oblika, i obično ih ima više na glavi; izgledaju kao ploče posute pepelom) Dlake na ovim pločama su kratke i krte, lako se lome, bez sjaja su, pepeljave boje i
povijene.

Mikrosporija je na koži bez kose dosta retka pojava; ako se i nađe, pojavljuje se u vidu crvenih krugova koji se na površini lako perutaju.

TRIHOFITIJA

Najčešće je i najraširenije gljivično oboljenje, koje izaziva promene na kosmatom delu glave, koži i noktima. Zarazna je i širi se među decom u dečjim domovima i internatima.

Trihofitija izaziva na kosmatom delu glave promene u vidu više malih okruglih ili nepravilnih ploča do 1cm/2. Između obolelih sivopepeljavih i lomljivih dlaka vide se i zdrave dlake, koje strše i mogu maskirati oboljenje. Obolele dlake su sive boje, krte i slomljene, a neke savijene u korenu. U tim pločicama vidi se sitna perut, nalik na mekinje. Kad trihofitija prodre u dublje slojeve kože, na staju zapaljeni bolni i gnojni. čvorovi (čirevi). Iz ovakvih čvorova cedi se gnoj.

Trihofitija se na koži bez dlaka javlja u vidu pločica okruglog ili ovalnog oblika razne veličine, bledocrvene boje u sre dini, sa zadebljalim ivicama na periferiji. Ove pločice su pokrivene perutavim naslagama, ivice su im izdignute i natečene, često sa sićušnim mehurićima. Obolelo mesto se širi u krug u vidu prstena, dosta svrbi, peruta se.

Trihofitija koja prodire duboko u kosmati deo glave prouzrokuje gnojava oboljenja u vidu zapaljenih i zagnojenih čireva. Ovakva nelečena i zapuštena trihofitija, naročito kod dece, izaziva zapaljenje na kosmatom delu glave. Kod odraslih prouzrokuje na kosmatom delu brade gnojave i zapaljene čireve, od kojih može da otekne ceo prednji deo vrata, a ponekad i lice. Na koži ovi gnojavi oblici trihofitije ostavljaju trajne ožiljke, a na glavi ćelavost.

Nokti mogu takođe oboleti od trihofitije. Odrasli obolevaju češće nego deca. Bolest se prenosi obično sa psa ili mačke, i počinje na slobodnim vrhovima noktiju. Oboleli nokat je krt, zadebljao, i može sam da otpadne.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com