By April 7, 2013

Velike dečije gliste

Dečje gliste su naročito rasprostranjene među decom od 3 do 10 godina, ali se nalaze i kod veće-dece, pa i kod odraslih. Od ovih glista jedne su ženke, a druge mužjaci. Ženka je dugačka 20—25 a mužjak 15—17 sm. Žive u tankom crevu, ali mogu dospeti.i u stomak. Deca se glistama zaraze na taj način što sa zagađenom hranom ili stavljajući u usta prljave prste unesu i jaja ovih glista. Tako uneta jaja stignu u tanko crevo, gde se iz jaja izlegu mlade gliste. Ove glistice probiju crevni zid, dopru u krvotok i sa krvlju, preko jetre i srca, dođu u pluća.

U plućima malo poodrastu, pa izađu odatle, kroz dušnik uđu u jednjak i preko stomaka dođu ponovo u tanko crevo, gde se konačno nastane. Pošto odrastu, ženke snesu u tankom crevu ogroman broj jaja, koja se sa izmetom izbacuju napolje. Održavanje dečjih glista u crevima kod dece i od raslih olakšano je stim što mnoge domaće životinje boluju takođe od ovih glista i raznose ih.

Velike decije gliste

U crevima jednog deteta ima obično po 5 do 6 glista, ali ih može biti i po nekoliko stotina. One mogu da naprave u crevima čitavo klupče, koje ometa pravilan tok hrane i koje može izazvati, naročito kod dece, vrlo raznolike smetnje i poremećaje, kao što su bolovi u trbuhu, podnaduvenost u stomaku i crevima, povraćanje, proliv, proždrljivost, nesvestica, konvulzije, paralize, noćni strah, kašalj itd. Ovi poremećaji mogu imati i izgled zapaljenja moždanih opni.

Dečje gliste mogu izazvati i izvesne komplikacije. Glista može, istina ne tako često, probiti crevni zid i izazvati smrtonosno zapaljenje trbušne maramice, može izazvati zastoj hrane, zapušiti žučni kanal i izazvati zastojnu žuticu itd.

Za izbacivanje dečijih glista iz creva daje se santonin. Količina santonina zavisi od uzrasta. deteta. Maloj deci daje se obično u pastilama, po jedan a većoj po dva do tri santigrama santonina dnevno, Lek se uzima na prazan želudac. Pastile se prema potrebi daju jedna za drugom u razmaku od pola časa. Tri do četiri časa posle davanja poslednje pastile santonina, detetu se da nešto na čišćenje, najbolje jedna eventualno dve kašike ricinusovog ulja.

Uoči tog dana detetu treba dati samo mleko za večeru. Naša farmaceutska industrija proizvodi razne lekove za izbacivanje glista; kao što su Helmita1, Helmitin, Thelmin itd.. koji se mogu takođe upotrebiti. U narodu se za izbacivanje glista upotrebljavaju i semenke od bundeve, koje se mogu jesti u, tako reći, neograničenoj količini. Upotrebljavaju se, obično, osušene.

Zaštita od dečjih glista sastoji se, pre svega, u.održavanju lične higijene. A to znači prati ruke pre svakog obroka. Zatim, voće i povrće treba pre upotrebe obavezno oprati čistom vodom. Najzad, nosioce parazita, koji su nepresušan izvor infekcije, treba otkrivati i sistematski lečiti. Dodir sa mačkama i psima treba izbegavati ili posle takvog dodira dobro oprati ruke, naročito pre jela.


Posted in: Crevni paraziti

Comments are closed.

shared on wplocker.com