By April 8, 2013

Lečenje gljivičnih oboljenja kože

Svaku promenu na koži ili na kosmatom delu glave, naročito kod dece, a kod odraslih i na kosmatom delu brade, treba odmah prijaviti lekaru specijalisti dermatologu, koji će mikroskopskim pregledom utvrditi o kakvom je oboljenju reč. To je naročito važno za.promene u obliku sitnih krugova sa perutanjem, svrabom i opadanjem kose.

Lečenje gljivičnih oboljenja sprovodilo se isključivo zračenjem rendgenovim zracima i čupanjem obolelih dlaka pincetama. Ovakvo lečenje trajalo je dva do tri meseca, pa i više, uz obaveznu kontrolu i mikroskopske preglede. Lečenju svih gljivičnih oboljenja pronalaskom nekih antibiotika (grileofulvin i dr.), kojima se sigurno i efikasno sprovodi lečenje. Ti antibiotici se uzimaju prema savetu lekara specijaliste. Lečenje antibioticima veoma je uprostilo lečenje gljivičnih oboljenja, i skratilo njegovo trajanje, a uz to pružilo mogućnost da se oboleli leče ambulantno.

Lecenje-gljivicnih-oboljenja-koze

Da bismo se sačuvali od gljivičnih oboljenja, treba da sprovodimo određene mere predostrožnosti — zaštite — naročito kod predškolske i školske dece. Potrebno je da se svako dete do 15 godina pregleda pri stupanju treba, osim toga, izbegavati tuđ češalj, kapu, četku za kosu i dr., preko kojih se na]lakše mogu preneti gljivična oboljenja.

PITIRIJAZA VERZIKOLOR

Ovo oboljenje se viđa dosta često kod odraslih, i to kod onih koji se jače znoje. Promene na koži prilikom ovog oboljenja imaju veoma različit izgled. Obično su to tačkaste široke pege neravnih ivica, zatvoreno-smeđe boje, koje se lako perutaju i pomalo svrbe. Ove pege najčešće se viđaju na leđima, vratu, slabinama i rukama. Gljivice koje izazivaju ovo oboljenje žive samo na površinskim delovima kože. Ova bolest nije prelazna, ali može veoma dugo da traje i pored upornog lečenja.

OJED (ERITRAZMA)

Ovo oboljenje je prouzrokovano jednom vrstom gljivica i najče
šće se javlja između nogu, u predelu polnih organa, gde mošnice dodirutu kožu, i u pazušnoj jami. Na tim mestima javljaju se pege crveno-smeđe boje, razne veličine i nepravilnog oblika, koje se perutaju i oštro su ograničene od .zdrave kože. Ovo oboljenje se viđa samo kod odraslih i nije prelazno.

OJED MEĐU PRSTIMA NOGU (EPIDERMOFITIJA)

Promene koje izaziva ovo oboljenje viđaju se naročito leti. Javljaju se među prstima nogu. u vidu sitnih mehurića, zapaljenja, i jako svrbe. Ove promene mogu da se prošire i na tabane, da postanu crveno- gnojave i izazovu pucanje kože, tako da pored jakog svraba bolesniku pričinjavaju vrlo čestr neprijatne bolove.

Prouzrokovač ovog oboljenja je jedna gljivica, i ono se najčešće prenosi zajedničkim kupatilima preko papuča, cipela ili čarapa. Za lečenje svih ovih oboljenja najbolje je tražiti savet lekara dermatologa.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com