By April 8, 2013

Male dečije gliste

Od ovih glista boluju najčešće mala deca, ali ih ima i kod. odraslih. Ove gliste su male, bele i tanke kao konac. Mužjak je dugačak do 4, a ženka 9 do 12 milimetara. Žive i razmnožavaju se u tankim crevima. Ženke nose jaja u slepom i debelom crevu. Izmet bolesnika sadrži obično mnoštvo i jaja i parazita.

Preko muva i sa prašinom jaja dospevaju na hranu,. na voće i povrće ili u pijaću vodu, i tako zaraze zdrave osobe. Ako ne održavaju čistoću ruku, glistama se mogu zaraziti i osobe koje neguju bolesnu decu. Zatim, vrlo je česta pojava da deca sama stalno obnavljaju svoju zarazu. Češući se oko čmara ona svojim noktima pokupe jaja ovih glista pa ih preko hrane ili stavljajući prljave prste u usta unesu ponovo u svoja creva.

Male decije gliste

Poremećaji koje ove gliste izazivaju sastoje se u večernjem svrabu oko čmara. Od češanja prljavim prstima koža se razgrebe, ojede i zagadi. Deca zbog svraba ne .mogu da spavaju ili spavaju nemirno, ner vozna su, mogu da dobiju trzanja i grčeve i slaba su. Duže češanje oko polnih organa dovodi često do onanije. Ove gliste mogu ponekad da prouzrokuj u zapaljenje slepog creva.
Oboljenje se utvrdi pregledom izmeta u kome se vidi mnoštvo isprepletenih belih glistica.

Lečenje je otežano time što deca češanjem oko čmara i zagađivanjem prstiju stalno obnavljaju zarazu. Preporučuje se da deca za vreme spavanja nose gaće podešene tako da prstima ne mogu dopreti do čmara. Ove gliste se leče timolom (Thumol). Lek se uzima nataste, na svakih 10 minuta po jedan prašak od 50 santigrama, ukupno 8 praškova dnevno. Uzima se svake nedelje tri dana uzastopce, u toku mesec dana. Posle 45 minuta od poslednjeg praška, detetu se svakog dana, kada uzima lek, da gorka so na čišćenje. Onih dana kada se ne daju praškovi timola, detetu se da klizma od četvrt litra mlake vode sa 2 kafene kašike kuhinjske soli. Naša farmaceutska industrija proizvodi izvesne lekove, koji se mogu takođe koristiti.

Decu ćemo sačuvati od ovih glista na taj način što ćemo im davati da jedu oprano. voće i povrće i što .ćemo im obavezno. prati ruke pre svakog jela. Rublje zaražene dece treba ispirati pre pranja.


Posted in: Crevni paraziti

Comments are closed.

shared on wplocker.com