By April 9, 2013

Gnojno zapaljenje na prstima usled povrede i infekcija na rukama

Kao najčešća posledica povreda i infekcija na rukama javljaju se gnojna zapaljenja na prstima, koja predstavljaju naročiti problem kako u pogledu lečenja tako i u. pogledu radne sposobnosti. Poznate statistike iz socijalnog. osiguranja raznih naroda ukazuju na veliki procenat ove vrste gnojnih oboljenja, na dugotrajnost lečenja (bolovanja) i, najzad, na procenat invalidnosti. Danas, pronalaskom novih lekova, broj takvih oboljenja smanjio se, ali ih još uvek ima dosta.

Gnojni procesi na prstima nastaju često zbog toga što su ruke odnosno prsti podložni čestim ozledama (ubod, posekotina, žulj, strano telo itd.), bilo pri radu bilo pri sečenju pokožice oko nokata. Te ozlede lako dovode do infekcije i proširenja zapaljenja. Ova zapaljenja mogu u početku biti na izgled sasvim laka oboljenja, ali se mogu brzo razviti u teže forme, koje zahvataju dublje potkožne delove, žile ca i same kosti. Zapaljenje počinje bolovima, otokom, zatim crvenilom i povišenom temperaturom. Posle nekoliko dana dolazi do stvaranja gnoja i provaljivanja kože.

Gnojno zapaljenje na prstima

Ako je u pitanju zapaljenje oko nokata, onda u najviše slučajeva nokat otpada. Ako proces ide u dubinu, što je čest slučaj pri. ubodu iglom, trnom ili nečim sličnim, onda se razvija jako zapaljenje u mekim delovima, naročito oko mišićnih žila. Pritom, pre nego što se pojavi gnojenje, proces je praćen vrlo jakim bolovima; zapaljenje se može preneti na kost, na kojoj takođe dolazi do gnojenja. Mnogi ljudi su, od prividno lake ozlede, usled gnojenja na kostima izgubili prste na rukama. Oboljenje ne ostaje samo lokalno već se može proširiti i na celu ruku i dovesti do komplikacija, koje mogu imati teške posledice u radnoj sposobnosti.

Zbog opasnosti koje sa sobom donose ozlede na rukama potrebno je svaku, bilo slučajno bilo na radu stečenu, ozledu najmarljivije isprati mlakom, pomalo slanom vodom, zatim zaviti, i po mogućstvu sto manje pokretati povređeni deo. Ako je povreda od stranog tela, pa je ono ostalo unutra, apsolutno je potreban stručni lekarski pregled i uputstvo za lečenje.

Pri svakoj pojavi zapaljenja potrebna je osobita, i to stručna nega. Ne samo da nije preporučljivo već je upravo štetno svako previjanje i stavljanje raznih melema preporučenih .od nestručnih lica. Rđave posledice nadrilekarskog lečenja u najviše slučajeva su razna osakaćenja, gubitak prstiju, a ponekad i trovanje krvi.


Posted in: Oboljenja kože

Comments are closed.

shared on wplocker.com