By April 9, 2013

Problem sa kožicom na glaviću (Phimosis et paraphimosis)

Problem sa kozicom glavicaKoža koja obavija i pokriva glavicu muškog polnog uda kod male dece je često po prirodi duža i ima sužen otvor. Kasnije, porastom uda, kožica ostaje kraća od glavice i njen se otvor proširi.

Ako otvor kožice ostane i dalje sužen, pa se kožica ne može zavratiti preko glavice uda, to stanje zovemo fimoza.

Kod odraslih muškaraca može doći do fimoze kad obole od neke venerične bolesti (meki i tvrdi šangir) ili zapaljenja unutrašnjeg sloja kožice i kože glavice uda (balanitis).

Fimoza izaziva razne smetnje. Kod dece otežava mokrenje, a kod zapaljenja kožice i kožne glavice uda može doći do srašćenja kožice sa glavicom. Kod odraslih fimoza sprečava snošaj i izaziva bolove pri napetosti uda.

Najčešća i najopasnija komplikacija fimoze je tzv. parafimoza, koja nastaje kad se kožica silom zavrati i njen suženi otvor stegne vrat glavice uda, pa ne može više da se vrati. Uski otvor fimoze se napne i stegne oko vrata, iza glavice uda. Posledica stezanja vrata glavice je otok glavice, koji nastaje zbog toga što arterijska krv dolazi u nju, a venozna ne može da otiče. Docnije je onemogućen i priliv arterijske krvi, i.ako se stezanje oko vrata ne ukloni, može doći do izumiranja glavice.

Kod dece i dečaka do parafimoze dolazi najčešće kad roditelji ili sama deca pokušavaju da kožicu silom zavrate, a kod odraslih nastaje pri snošaju ili onanisanju.

Fimozu i parafimozu treba što pre operisati. U slučaju fimoze ne treba silom zavraćati kožicu preko glavice uda.

Ako dođe do parafimoze, treba odmah tražiti pomoć lekara i glavicu osloboditi što pre, da bi se izbegle teške posledice, koje mogu biti i po život opasne.


Posted in: Polne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com